Lykketoft klager over »paparazzilignende adfærd« hos pressen

Folketingets formand har i en henvendelse til presselogens formand indskærpet, at pressen skal opføre sig ordentligt.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), indskærper over for pressen, at politikere skal kunne færdes frit på Christiansborg uden at blive udsat for »paparazzilignende adfærd.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), indskærper over for pressen, at politikere skal kunne færdes frit på Christiansborg uden at blive udsat for »paparazzilignende adfærd.«

Det sker i en henvendelse til formanden for Folketingets presseloge, Anders Jerking, der er redaktionschef på Altinget.dk.

Mogens Lykketoft nævner to nylige eksempler på aggressiv adfærd hos pressen. Den ene var 15. januar, da Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, med Lykketofts ord, »blev forfulgt på gangene og tilsyneladende hæmmet i sine muligheder for at bevæge sig fra mødet«, da departementschefen forlod en konference i Folketinget om parlamentariske undersøgelser.

Den anden episode, som Lykketoft hæfter sig ved, var tirsdag 4. februar, da den afgående SF-partiformand Annette Vilhelmsen (SF) »blev ramt i hovedet af en mikrofon fra et kamera, da hun blev omkranset af journalister«.

Mogens Lykketoft understreger i henvendelsen, at han »ikke har noget ønske om ændringer i mediernes tilstedeværelse på Christiansborg«, selv om »medlemmer af Tinget på ny er begyndt at diskutere betimeligheden af, at pressens repræsentanter kan bevæge sig frit rundt på alle Folketingets arealer«.

»Derfor vi jeg gerne understrege, at jeg som Folketingets formand ikke har noget ønske om ændringer i mediernes tilstedeværelse på Christiansborg. Men forudsætningen herfor er, at der er fuld respekt om den aftale om opførsel, vi har indgået mellem Præsidiet og Folketingets Presseloge. Det er min opfattelse, at aftalen betyder, at afslag på at udtale sig umiddelbart skal respekteres, og at alle politikere og andre, der deltager i arrangementer i Folketingets område, skal kunne færdes uhindret og ikke udsættes for paparazzilignende adfærd,« skriver Mogens Lykketoft.

Folketingets Præsidium gav sidste år to medarbejdere fra Ekstra Bladet karantæne, fordi den konservative leder, Lars Barfoed (K), måtte gemme sig på et kontor for at slippe væk fra de to ansatte på Ekstra Bladet.

Formanden for presselogen, Anders Jerking, tager henvendelsen til efterretning.

»Presselogen respekterer selvfølgelig den aftale, som vi har indgået med Præsidiet. Det er vigtigt, at vi kan stille spørgsmål til politikere og beslutningstagere, men det skal selvfølgelig foregå på en ordentlig måde,« siger Anders Jerking i en skriftlig kommentar.

Han vil nu vil minde presselogens medlemmer om de gældende regler og beklager i øvrigt, at Annette Vilhelmsen tirsdag blev ramt af en mikrofon.

»Det var et uheld, som vi selvfølgelig beklager,« siger han.