Lykketoft: Foghs politik byggede på illusionsmageri

Tidligere S-formand Mogens Lykketoft karakteriserer forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussens økonomiske politik som ét stort bluff-nummer oven på Fogh-interview. »Anker Jørgensen var langt, langt mere ansvarlig,« lyder skudsmålet.

Det var på valgkampens første dag, at Anders Fogh Rasmussen (V) fremlagde sit budget på 30 mia. kr. under valgkmapen i 2005. I virkeligheden var det hele meget skrabet, men ved at gange op med fire år, lød det hele lidt bedre. »En dødsens farlig politi,« lyder skudsmålet i dag fra Lykketoft. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han var blevet snydt allerede på valgkampens første dag. Det har Mogens Lykketoft så udmærket vidst i de godt ti år, der er gået siden valgkampen om at blive landets statsminister mod Anders Fogh Rasmussen i 2005.

Den daværende socialdemokratiske formand og mangeårige finansminister Mogens Lykketoft fik det første varsel om, hvor vanskelig en valgkamp det ville blive set med hans øjne. Og hvad de færreste danskere opdagede var ifølge Lykketoft et varsel om, hvad det kunne vente Danmark.

»Det lykkedes Fogh at sælge en illusion om en ansvarlig økonomisk politik, som i virkeligheden var dybt uansvarligt, og som var dømt til at give bagslag både for det danske samfund og for ham selv, hvis han var blevet som statsminister,« siger Mogens Lykketoft, der i dag er formand for FNs generalforsamling.

Det er tidligere statsminister og tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, der i forbindelse med et stort interview i søndagens Berlingske forsvarer sin økonomiske politi gennem ti år som landets leder, selv fortæller om, hvordan han bevidst snød sin socialdemokratiske modstander tilbage i valgkampen i 2005.

»Dødsens farlig politik«

Fogh fortæller, hvordan han fik »et virkeligt skrabet budget« til at lyde af meget over for danskerne, da han på valgkampens første dag fremlagde et budget på 30 mia. kr., hvoraf de 24 mia. kr. skulle gå til velfærd. Budgettet blev dog alene så stort, fordi man gangede budgettet op over fire år.

Lykketoft husker tydeligt, at han straks vidste, hvad der var på færde.

»Jamen, det var jeg ikke et øjeblik i tvivl om. Jeg vidste det, ligeså godt som Fogh vidste, at hele hans økonomiske politik var en dødsens farlig politik. Men tricket lykkedes jo, for han havde da langt bedre styr på pressens vinklinger end jeg havde. Hans regering havde et enormt dygtigt propagandaapparat. Det var derfor, det lykkedes at overbevise om, at man kunne bruge flere penge og nedsætte skatterne samtidig. Den camouflage lagde Fogh ud over hele sin politik. Der var så meget Fætter Højben-effekt over den valgkamp,« siger Mogens Lykketoft til Berlingske.

I dagens interview i Berlingske lægger Anders Fogh Rasmussen ikke skjul på, at der var tale om en slags synsbedrag i forbindelse med fremlæggelsen af budgettet på de 30 mia. kr.

Er det en fair måde at føre valgkamp på?

»Det synes jeg da, det er. For det var jo fuldstændig klart for alle, at det var over fire år,« svarer Fogh Rasmussen.

Snød du ham nærmest, Lykketoft?

»Ja, det synes jeg jo, at jeg gjorde. Men på en ordentlig måde. Jeg mener: Han opdagede det jo også. Lykketoft er jo ikke dum, så han forstod det hele. Han havde bare svært ved at få pressen til rigtigt at skrive om det.«

»Usympatiske metoder«

Til den udlægning fra Anders Fogh Rasmussen siger Mogens Lykketoft:

»Hele Foghs økonomiske politik byggede på et illusionsmageri, der var dømt til at give bagslag til sidst. Jeg mener også, at det var den væsentligste forklaring på, at han var så ivrig efter dels at udskrive valg allerede i 2007 og derefter var enormt ivrig efter at komme væk.«

Hvilken følelse efterlader det dig med?

»Hvis du husker min tale efter nederlaget på Jazzhouse så omtalte jeg det i en enkelt sætning: Jeg gratulerede ham med sejren, men jeg sagde, at jeg syntes bestemt ikke, at metoderne havde været sympatiske,« siger Lykketoft i dag.

Anders og Anker

Spørger man den mangeårige finansminister Mogens Lykketoft, hvordan han vil rangere Fogh Rasmussen-regeringerne i et historisk lys er der knubbede ord:

»Borgerligheden i Danmark har jo brugt over 30 år på at fremstille Anker Jørgensen som økonomisk udygtigt eller måske endda uansvarlig. Men Anker Jørgensens regering var langt, langt mere ansvarlig under meget vanskeligere politiske vilkår under oliekrisen, end Foghs regeringer nogensinde var.«

Og når vi nu er igang, synes Lykketoft at tænke:

»Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad hans langsigtede tankegang var; nemlig at hvis man fjernede indtægter, så var man også nødt til på et tidspunkt at skære i velfærdssamfundet. Han legede en slags socialdemokrat, men fjernede systematisk brikker af de faste indtægter i staten og levede så på en konjunktur-medløbspolkitik, der var med til at pumpe ejendomspriserne op og gøre folk glade. Folk talte jo i de år ikke om andet end friværdierne. Problemet med den økonomiske politik var, at Fogh fik pustet bobleøkonomien endnu mere op, end man havde behøvet. Det er ikke tilfældigt, at vi fik en ejendomsprisinflation i Danmark, som var meget værre end i eksempelvis Sverige og Tyskland, og at vi fik et fald i aktivitet og beskæftigelse, der var langt større end i vores nabolande. Jeg påstår ikke, at finanskrisen kom fra Danmark, men jeg påstår, at virkningerne af finanskrisen slog hårdere igennem i Danmark på grund af Anders Fogh Rasmussens politik,« siger Mogens Lykketoft.