Lykketoft: FN-aftale om bæredygtighed er historisk

FNs nye mål for bæredygtig udvikling er en anerkendelse af, at verdens problemer hænger sammen, siger den kommende formand for generalforsamlingen, Mogens Lykketoft.

Mogens Lykketoft Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN: Det er »historisk« og »epokegørende«, at FNs medlemslande nu er nået til enighed om 17 mål for bæredygtig udvikling.

Det mener Socialdemokraternes Mogens Lykketoft, der tiltræder som formand for FNs Generalforsamling 15. september.

»Hvis vi skal udrydde fattigdom, er vi nødt til at følge en anden vej end den, vi hidtil har fulgt,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi kan ikke bare forlade os på, at alle skal blive rigere. Vi er nødt til at satse på både en meget mere bæredygtig udviklingsmodel og på en større omfordeling mellem rige og fattige lande og mellem rige og fattige mennesker,« pointerer Mogens Lykketoft.

Søndag blev FNs 193 medlemslande efter to ugers forhandlinger enige om 17 bæredygtighedsmål, som skal nås i løbet af de næste 15 år. Målene fokuserer på at komme ekstrem fattigdom og sult til livs, reducere uligheden i og mellem stater, opnå fuldstændig ligestilling mellem kønnene, forbedre vand- og energiforhold og på at bekæmpe klimaforandringer.

Ifølge Mogens Lykketoft afspejler de nye udviklingsmål en anerkendelse af, at hvis vi skal udrydde ekstrem fattigdom i verden, er vi nødt til at koble kampen mod fattigdom med indsatsen mod klimaforandringer og miljøødelæggelser.

»Hvis vi ikke bremser klimaforandringerne, vil vi skabe så store ændringer i menneskers livsvilkår, at det vil skabe ukontrollerbare folkevandringer og nye konflikter, som gør, at vi ikke får bekæmpet fattigdom,« siger han og understreger, at det er en række ambitiøse mål, FN-landene er blevet enige om:

»Det er åbenbart, at det kræver meget dybdegående politikforandringer, hvis det skal omsættes til handling. Det er meget, meget ambitiøst, det man har sat sig for.«

Men selv om målene er ambitiøse, er Morten Lykketoft optimistisk,

»Jeg er i hvert fald optimist på den måde, at for to-tre år siden ville jeg ikke have troet det muligt, at verden kunne blive enig om at formulere så præcist, hvad udfordringerne er,« siger den kommende formand for generalforsamlingen.

FNs 17 bæredygtighedsmål erstatter de otte såkaldte »Millennium-mål«, som blev vedtaget i 2000. De skal officielt vedtages på et topmøde i New York 25. til 27. september.