Lykketoft efter kritik af valgvideo: Vi skal tænke os bedre om

Folketinget trækker den omstridte valgvideo »Voteman« tilbage. Formand Mogens Lykketoft erkender, at Folketinget fremover skal være mere opmærksom på, hvad man lægger navn til.

Screendump fra valgvideoen Voteman, som nu er blevet trukket tilbage af Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omdiskuterede valgvideo Voteman er tirsdag morgen blevet trukket tilbage og fjernet fra Facebook og YouTube. Det bekræfter presseansvarlig Peter Krab fra Folketinget over for Berlingske Nyhedsbureau.

Videoen fik et kort liv på de sociale medier, som kort efter offentliggørelsen mandag udløste heftig kritik fra flere politikere, der mente, at den var plat og sexistisk.

Se valgvideoen »Voteman« her

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), har måttet lægge ryg til omfattende kritik for den nye oplysningsvideo om det kommende europaparlamentsvalg.

Og nu erkender han, at den omfattende kritik af videoen, der indeholder både vold og sex, bør få Folketinget til at tænke sig bedre om fremover. Tidligere lød det ellers fra Lykketoft, at folk skulle »tage det en smule afslappet og humoristisk«.

»Mange, hvis synspunkter jeg har dyb respekt for, har opfattet tegnefilmen fra EU-oplysningen langt mere alvorligt og stødende, end den er ment - og mener at den taler ned til de unge,« indleder han en skriftlig kommentar, der er sendt ud tirsdag formiddag.

»Reaktionerne på de sociale medier deler sig meget skarpt mellem dem, der synes, den er uacceptabelt plat, og dem, der synes, at det er grov, men acceptabel humor, der kan skabe opmærksomhed om afstemningerne den 25.maj. Det sidste var meningen. Men jeg erkender, at Folketinget som institution i fremtiden skal udvise større varsomhed med, hvad vi lægger navn til« skriver Mogens Lykketoft.

Oplysningsvideoen er lavet for at få flere unge til at stemme, og i tegnefilmen følger man karakteren Voteman, der blandt andet benytter sig af vold for at få unge til stemmeboksen. Der er ligeledes flere sexscener i videoen.

Videoen er blevet kritiseret fra begge sider af Folketinget, og Venstres Kristian Jensen (V) har blandt andet bedt Lykketoft om en forklaring på, hvordan den kan ende som officiel valgvideo, mens Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard (DF) har kaldt den »fladpandet.«

Se valgvideoen »Voteman« her