Lykke Friis til EM efter hård kritik af Elbæk

Venstre-politikeren Lykke Friis er landet i Polen for at se EM-semifinalen, selv om hun har kritiseret kulturministerens deltagelse i EM.

ARKIVFOTO. Venstre-politikeren Lykke Friis er landet i Polen for at se EM-semifinalen mellem Tyskland og Italien, selv om hun har kritiseret kulturministerens deltagelse i fodboldmesterskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi blåstempler ikke dit regime ved at juble på ærestribunen under EM-turneringen. Vi bliver hjemme!

Sådan lød kritikken fra Lykke Friis (V), da kulturminister Uffe Elbæk (R) afviste en politisk boykot af EM i Ukraine, der er vært for mesterskaberne sammen med Polen. Flere europæiske statsledere havde afvist at deltage i EM i Ukraine på grund af landets overtrædelse af menneskerettigheder og fængsling af oppositionslederen Julia Timosjenko.

Torsdag aften er Venstres EU-ordfører imidlertid selv på plads ved EM, hvor Tyskland og Italien spiller semifinale i den polske hovedstad, Warszawa.

- Drager til Polen inviteret af min tidligere polske ministerkollega for at se EM-semifinale. Glæder mig til gensynet med et stabilt demokrati - en af de største succeshistorier i EUs historie, skrev Lykke Friis på sin Facebook-profil torsdag formiddag.

Polen eller Ukraine

De Radikales kulturordfører undrer sig over Lykke Friis’ fodboldtur, når hun selv var ude og kritisere kulturministeren.

- Det er svært at holde kæft med tilbagevirkende kraft. Men det er en god ide at feje for egen dør, før man fejer for alle andres, siger Hans Vestager til Berlingske Nyhedsbureau.

- Det kan da godt være, at Lykke Friis mener, det gør en forskel, at det er Polen og ikke Ukraine, hun tager til. Men hun tager jo af sted til europamesterskaberne, og vi har ikke skelnet hidtil. Det har været politisk boykot af europamesterskaberne, der er blevet debatteret, fortsætter kulturordføreren.

Men netop det at semifinalen spilles i Polen, gør det helt ok, selv om Ukraine er medarrangør, mener Lykke Friis.

- Jeg kan jo ikke rigtigt gøre noget ved, at den radikale ordfører ikke kan skelne mellem Polen og Ukraine. Vi har hele tiden gjort opmærksom på, at regeringen naturligvis ikke skulle boykotte et stabilt og velfungerende demokrati som Polen. Vi har sågar opfordret regeringen til at tage til Polen, så de polske værter ikke endte som tabere, siger Lykke Friis i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.