Lykke Friis: EU-flygtningemøde bliver ikke nogen hyggemiddag

Når EUs regeringschefer mødes til et ekstraordinært topmøde om flygtningekrisen onsdag aften, kan dialogen blive forpurret af de utilfredse østlande, som er imod det nye kvotesystem, vurderer EU-ekspert.

Kvotefordelingen af 120.000 flygtninge i EU har skabt voldsomme protester i flere østeuropæiske lande. Her i Letlands hovedstad, Riga. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDA KALNINA

Det bliver alt andet end en hyggemiddag, når EUs 28 regeringsledere mødes til et ekstraordinært topmøde om flygtningekrisen onsdag klokken 18. Det vurderer Lykke Friis, der er formand for Det Udenrigspolitiske Selskab.

Mødet kommer dagen efter, at EUs medlemslande stemte for et kvotesystem. Aftalen i Bruxelles blev vedtaget med et kvalificeret flertal, hvor mere end 55 procent af landene, der repræsenterer mere end 65 procent af befolkningerne i EU, stemte for fordelingen af 120.000 flygtninge. Dog stemte Ungarn, Slovakiet, Tjekkiet og Rumænien imod forslaget.

»Beslutningen om at stemme fire lande ned i et spørgsmål, der i så høj grad definerer deres nationale interesser, er opsigtsvækkende. Landene rykker sig langt væk fra hinanden - ikke mindst mellem øst og vest,« siger Lykke Friis.

EUs stats- og regeringsledere skal onsdag aften blandt andet finde ud af, hvordan EUs ydre grænser skal styrkes, og hvordan man bedst hjælper i nærområderne ved Syrien.

Men gennemtrumfningen af kvotesystemet henover de fire EU-lande vil gøre det svært for regeringslederne at finde løsninger, da østlandene vil tage kvotesystemet op til debat igen, vurderer Lykke Friis.

»Der er en række lande, som ikke vil lade tirsdagens diskussion ligge. Den tjekkiske præsident satser blandt andet på, at man kan rulle beslutningen tilbage,« siger hun.

Lykke Friis er overbevist om, at tirsdagens beslutning ikke kun vil have konsekvenser for EU-samarbejdet på den korte bane, men også kan have indflydelse på de nationale dagsordener rundt om i Europa.

»Det er en beslutning, der vil give genlyd i blandt andet Storbritannien, som står over for at skulle genforhandle sit EU-medlemskab. Her har skeptikerne været ude og sige, at man kan blive stemt ud - også i afgørende spørgsmål. Det er helt sikkert en beslutning, vi vil høre om i de kommende år,« siger hun.

I weekenden tog EUs præsident, Donald Tusk, til Egypten og Jordan, hvor han blandt besøgte en flygtningelejr. Han har også besøgt Tyrkiet for at indgå i en dialog med landet om den voksende flygtningestrøm. Begge rejser aflægger Donald Tusk rapport om ved topmødet.