Lukning og åbning af ministerie koster 3,7 millioner

EL kritiserer, at Økonomi- og Indenrigsministeriet blev genåbnet for at "sikre nok kødben" til V, LA og K.

Det har kostet statskassen 3,7 millioner kroner at nedlægge Økonomi- og Indenrigsministeriet og genoprette det efter halvandet år. Arkivfoto fra ministeroverdragelsen, da Økonomi- og Indenrigsministeriet blev genoprettet i november. Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Slibning af gulve, malearbejde, opsætning af it-udstyr, indkøb af møbler, reparationer, oprydning af arkiv, en ny ministerbil og flytningen mellem Slotholmsgade og Holmens Kanal.

Nedlæggelsen af Økonomi- og Indenrigsministeriet i 2015 og genoprettelsen af selv samme ministerie i 2016 koster statskassen mindst 3,7 millioner kroner.

Det fremgår af et svar, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har sendt til Folketinget. Det er Enhedslisten, der har bedt ministeriet om udregningen.

Demokratiordfører Maria Reumert Gjerding kritiserer, at ministeriet først blev nedlagt under den lille Venstre-regering for så at blive genoprettet, da Liberal Alliance og De Konservative trådte ind i regeringen.

»Det er selvfølgelig enhver regerings ret at afgøre, hvilke ministerier det giver mest mening at oprette og nedlægge for at kunne regere landet,« siger Maria Reumert Gjerding.

»Men her er der tale om, at man lukker et ministerie for næste år at åbne det igen alene fordi der er kommet flere partier i regeringen, og der skal være kødben nok at dele ud.«

Det kostede i sommeren 2015 2.061.080 kroner at nedlægge Økonomi- og Indenrigsministeriet.

I halvandet år herefter hed det Social- og Indenrigsministeriet. Men da V-regeringen i november blev udvidet til VLAK-regeringen, var der brug for flere ministerier, og så blev Økonomi- og Indenrigsministeriet genoprettet.

Det kostede 1.578.611 kroner.

Adspurgt om 3,7 millioner kroner er særligt mange penge i det store billede, svarer Maria Reumert Gjering:

»Mange vil synes, at 3,7 millioner er mange penge. Det er mange penge, hvis man er ramt af kontanthjælpsloftet eller får frysetørret mad på plejehjemmet, fordi der ikke er råd til andet.«

»Der er brugt relativt mange penge på, at alle tre regeringspartier skulle have kødben nok.«

Ud over reparation, genetablering og flytning udgør ministerbilen den største omkostning i manøvren.

I 2015 tjente man 78.685 kroner på at sælge ministerbilen. Da ministeriet blev oprettet igen i 2016, måtte man købe en ny ministerbil til 449.995 kroner.

Regningen på 3,7 millioner kroner kan stige en smule, oplyser ministeriet.

/ritzau/