Lukning af restauranter og detailhandel har kostet under krise

En økonomisk analyse fra Finansministeriet peger på, at produktionen er gået tilbage mellem 10 og 20 procent.

Finansminister Nicolai Wammen (S) (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (ARKIVFOTO). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dyrt for samfundsøkonomien at holde store dele af restaurationsbranchen, luftfarten og detailhandlen lukket under coronakrisen.

Det viser en analyse af dansk økonomi under krisen, som Finansministeriet har fået udarbejdet, og som tirsdag er blevet oversendt til Folketingets Finansudvalg.

»Med den analyse, som vi i dag har oversendt til Folketinget, har vi et tydeligere billede af, hvor voldsom krisen er, og hvor den har ramt hårdest,« siger finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

»Samtidig viser analysen, at det er svært at adskille effekten af de tiltag, der er sat i værk mod sygdommen, og det faktum, at danskerne simpelthen har ændret adfærd og er blevet mere tilbageholdende i deres forbrug,« siger han.

De politiske partier er i gang med at forhandle om, hvordan den såkaldte fase 2 af genåbningen af Danmark skal foregå efter 10. maj.

Venstre har blandt andet været fortaler for, at restauranter og storcentre skal stå forrest til at åbne i næste fase af genåbningen.

Det skyldes, at disse erhverv bidrager mest til samfundsøkonomien og derfor lider store tab i øjeblikket, hvilket bliver nævnt i analysen fra Finansministeriet.

»Samlet set peger de tilgængelige datakilder på, at produktionen (den samlede produktion, red.) er gået tilbage med mellem 10 og 20 procent, men med betydelig variation på tværs af brancher, idet især hoteller og restauranter er hårdt ramt,« lyder det i rapporten.

Det understreges i analysen, at tallene er forbundet med noget usikkerhed.

Ifølge analysen har restaurationsbranchen oplevet en anslået tilbagegang i produktionen på 75 procent.

Hvis der igen bliver åbnet for restaurationsbranchen i fase 2 af genåbningen, vil det ikke nødvendigvis bringe produktionen tilbage til normalt niveau, "idet der samtidig ses en tilbageholdende adfærd hos forbrugerne, blandt andet baseret på fortsatte generelle hygiejne- og afstandsretningslinjer", lyder det i analysen.

Også detailhandlen er ramt med lukningen af storcentre og hårde restriktioner for butikker, der fortsat har holdt åbent, siden statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts annoncerede nedlukningen.

»Lukningen af indkøbscentre med videre anslås at påvirke omtrent 25 procent af den samlede detailhandels produktion i den periode, hvor tiltaget varer ved.«

»Det svarer til, at omtrent 60.000 beskæftigede er påvirket af tiltaget,« skriver Finansministeriet i rapporten.

Netop beskæftigelsen holder for under krisen. Ledigheden er steget med omkring 45.000 personer, mens der er ansøgt om lønkompensation for omkring 140.000 personer.

Turismeerhvervet er i den grad også ramt af coronakrisen. Det skyldes ikke mindst grænsekontrollen og andre indrejserestriktioner, som blandt andet holder udenlandske sommerhusgæster ude af Danmark.

Samtidig er næsten al flytrafik indstillet, og der anslås et produktionstab på omkring 90 procent for hoteller, rejsebureauer og flyselskaber.

/ritzau/