Loyale Tørnæs vender hjem til skolebænken

En vestjyde afløser en anden i uddannelses- og forskningsministeriet, når den erfarne venstrepolitiker Ulla Tørnæs vender hjem til dansk politik efter mindre end to år i Bruxelles.

Ulla Tørnæs bliver ny uddannelses- og forskningsminister. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun vender hjem fra Bruxelles og tilbage på skolebænken. Nogle så Ulla Tørnæs som en mulighed på posten som miljø- og fødevareminister som erstatning for skandaleramte Eva Kjer Hansen, men nu skubber Tørnæs i stedet Esben Lunde Larsen videre i ministerlandskabet og overtager hans stol.

En regeringsrokade betyder, at den 53-årige europaparlamentariker vender tilbage til uddannelsespolitikken, som hun forlod i 2005. Til overdragelsen mandag kaldte hun de 11 år, der er gået, for en dannelsesrejse, som nu er endt med, at hun »er kommet hjem«.

Ulla Tørnæs har knap ti års minister­erfaring og vender tilbage til et område, som hun mellem 2001-2005 havde berøring med, da hun var undervisningsminister under Anders Fogh Rasmussen. Hun stod i spidsen for reformer af folkeskolen, gymnasier og SU, og hun var sjældent populær hos de studerende. Som i efteråret 2004, hvor 35.000 utilfredse studerende mødte op foran Christiansborg for at klage over nedskæringer.

Hun flyttede kort tid efter over i ministeriet for udviklingsbistand og sad her loyalt, indtil hun røg ud af ministerbilen under en regeringsrokade i 2010.

Tre år senere i kommunalvalget stillede Ulla Tørnæs op som Venstres bud på en Holstebro-borgmester i det, der blev kaldt »præsidentvalget«. Hun tabte klart til socialdemokraten H.C Østerby, men der gik kun et år, før Tørnæs var partiets spidskandidat igen. Denne gang på landsplan ved europaparlamentsvalget i 2014, hvor hun stod øverst på Venstres skammel.

Stiller op, når partiet kalder

Valget blev ikke en stor succes for Venstre, og Tørnæs formåede kun at hjælpe sit parti til 16,7 pct. af stemmerne. Kun 136.388 stemmer blev det til, men det var Lars Løkke Rasmussen, der sagde undskyld. Ifølge partiformanden var det nærmere hans egen bilagssag og ikke kandidaterne, der var årsagen. Esbjergensiske Tørnæs havde måske ikke det bedste valg, men hun stillede op, da partiet kaldte. Det gør hun nu igen.

Hun afbryder sit mandat i EU mere end tre år tidligere end planen for at vende tilbage til landspolitik, som hun ellers i 2012 bebudede et farvel til.

Ulla Tørnæs har ikke klaret sig gennem den politiske karriere uden dårlige sager. Som da manden Jørgen Tørnæs i 2005 havde østeuropæere med udløbne arbejdstilladelser til at varetage svineproduktionen på parrets gård. Eller da en irakisk Danida-ansat tolk blev dræbt i Irak, og Ulla Tørnæs som ansvarlig minister ikke kendte til sagen før medierne. Hun var dog ikke direkte ansvarlig for de to sager og slap da også fra dem uden de værste skrammer. Eva Kjer slap ikke, og det betyder nu Tørnæs’ tilbagevenden til en helt central del af Lars Løkke Rasmussens smalle regering.