Lomborg: "Klimaplanen er klassisk ringe”

Bjørn Lomborg mener, oppositionens klimaplan handler om at ”føle sig godt tilpas” og at den ikke vil afhjælpe den globale opvarming.

Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kan ikke redde verden alene. Sådan lyder budskabet fra klimaskeptiker, Bjørn Lomborg, der langer kraftigt ud efter oppositionens store klimaplan, der er beskrevet i dag i Berlingske Tidende.

- Selv hvis Danmark skærer i alt, hvad vi kan, kan vi ikke måle forskellen om 100 år. Hvis det handler om globalt ansvar, skal vi ikke bare føle os gode. Vi skal rent faktisk gøre noget, der batter, siger han og kalder planen for ”enormt hellig.”

Bjørn Lomborg mener ikke oppositionens pointe med, at Danmarks skal være foregangsland på klimaområdet, holder. Det skyldes, at vores udledning af CO2 på verdensplan er meget lille.

- Vi bør i stedet overbevise lande som Kina, Indien og USA om, at grøn teknologi er vejen frem. Det skal simpelthen kunne betale sig, lyder det.

Bjørn Lomborg mener godt, det vil kunne lade sig gøre at Danmark bliver fri af fossile brændstoffer. Men han mener, at prisen for den rene energi er meget høj.

Klimaplan vil koste jobs

- Hvis man skal give støttebeløb til grøn teknologi, vil det blive utrolig dyrt. Og hvis vi investerer i grøn teknologi, vil de arbejdspladser, det kaster af sig, ikke blive på dansk jord. Som i Vestas vil arbejdspladserne flytte til udlandet. Klimaplanen vil altså skabe jobs til Kina.

Helt konkret mener Bjørn Lomborg at den bebudede klimaplan vil koste Danmark mindst 30 milliarder kroner om året indtil 2050, hvor landet ifølge planen skal være uafhængig af fossile brændstoffer.

- Det er ikke omkostningsfrit. Alle bud på hvordan man laver klimapolitik ender med at blive voldsomt meget dyrere, end man regner med. Typisk mellem ti og 100 gange dyrere end man regner med, siger Bjørn Lomborg og fortsætter:

-Planen er klassisk ringe. En symbolsk politisk udmelding.