Løkke bifalder regeltjek efter bøder til udenlandske forskere

»Vi har brug for udenlandsk inspiration,« siger Løkke. Han bifalder regeltjek efter bødesager. DF er uenig.

Arkivfoto. »Vi har brug for udenlandsk inspiration,« siger Løkke. Han bifalder regeltjek efter bødesager. DF er uenig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er tilfreds med, at integrationsminister Inger Støjberg (V) nu vil se på, om reglerne for arbejdstilladelser til udenlandske forskere kan blødes op.

Det sker, efter DR og Politiken har beskrevet, hvordan flere udenlandske forskere risikerer bøder, blandt andet fordi de har holdt foredrag uden for universiteterne.

Godt at ministeren ser på regler og administration. Vi har brug for udenlandsk inspiration, skriver Løkke på Twitter.

De danske universiteter bruger årligt millioner af kroner på at få de bedste forskere i verden til Danmark.

Men flere udenlandske forskere er kommet i klemme, blandt andet fordi de har holdt foredrag uden for universiteterne.

DR og Politiken skriver, at der i øjeblikket verserer 14 af den slags sager.

Blandt andet amerikanske Brooke Harrington står til bøder, fordi hun har holdt oplæg for Skat og Folketingets Skatteudvalg om sin forskning.

Det skyldes, at hun ikke har ansøgt Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) om særskilt lov til at holde oplæg uden for sin arbejdsplads, Copenhagen Business School (CBS).

Inger Støjberg siger til DR, at hun vil se på, reglerne kan være »mere smidige«, selv om hun mener, at de ikke grundlæggende skal laves om.

»Jeg mener, at det kan være i alles interesse, at en professor, der er kommet her til landet, kan udbrede sin viden i foredrag, være censor og andre ting, der er relateret til det job, man har,« siger Inger Støjberg.

Hos DF siger udlændingeordfører Martin Henriksen, at højtuddannede udlændinge må forventes at kunne læse udlændingeloven ordentligt.

»Når der netop er tale om meget kloge mennesker, så burde de da netop kunne finde ud af at søge om dispensation, som der jo er mulighed for.«

»Jeg kan sagtens forstå, at folk tænker, at det er nogle underlige sager, men sager opstår ikke, fordi reglerne er forkerte. Sagerne opstår faktisk, fordi de pågældende udlændinge og deres arbejdsgivere ikke følger reglerne,« skriver han i en kommentar.

/ritzau/