Lørdag kort efter middag takkede Mette F. en helt særlig person: »Nu er det din tur«

Statsminister Mette Frederiksen benyttede lørdag den socialdemokratiske kongres til at sætte yderligere streger under sin ambition om en ret til tidlig pension. Og så takkede hun fra scenen en mand, der uventet og ufrivilligt blev politisk hovedperson.

Mette Frederiksen under Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter, lørdag den 14. september 2019. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Uden formentlig selv helt at være klar over det, blev Arne Juhl en hovedperson i  valgkampen tidligere på året

Han blev nemlig i høj grad ansigtet på et af statsminister Mette Frederiksens vægtigste valgløfter, da den socialdemokratiske formand lovede at indføre en ret til tidligere pension for nedslidte danskere med valgplakater med teksten.

»Nu er det Arnes tur.«

Arne viste sig at være den 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl, der begyndte som 16-årig arbejdsdreng i 1976 på en jernvarefabrik, og på Socialdemokratiets partikongres i Aalborg fik han atter en hovedrolle. Statsministeren havde således reserveret en del af sin kongrestale til netop Arne.

»Jeg ved ikke – om du Arne – helt vidste, hvad du gik ind til, da du sagde ja til at deltage i vores kampagne med ordene »nu er det Arnes tur«,« sagde Mette Frederiksen i sin tale, som blev indledt efter stående klapsalver, der skulle tælles i minutter frem for sekunder.

»Nu er det Arnes tur«, stod der på Socialdemokratiets valgplakater. Fold sammen
Læs mere

Arne Juhl har i alle årene haft hårdt fysisk arbejde, og i 2016 fik han nyt knæ. Først efter næsten et år kunne han arbejde igen.

»Som du selv siger, så beskedent: Når det er fyraften. Så er du træt. Du sagde ja til at blive ansigtet på manges ønske om bedre pensionsvilkår. Fordi du på din egen krop mærker slid og belastning. Og fordi du vil et mere retfærdigt Danmark,« sagde Mette Frederiksen videre.

Siden er Arne Juhl blevet kræftsyg. Han er blevet behandlet men er i dag sygemeldt.

»Men ukuelig, som du er, så regner du med at komme tilbage på arbejde igen. Kære Socialdemokrati. Skal vi ikke sige tak til Arne?« lød det fra S-formanden, inden hele salen atter rejste sig for at bifalde Arne Juhl.

Samtidig gjorde Mette Frederiksen det atter klart, at hun som statsminister vil indføre en ret til tidlig pension.

»Omvendt vil jeg ikke påstå, det er let. For når vi ikke vil lave endnu en social ydelse, som kræver visitation og udredning – så tager det tid at lave den rigtige model. Til gengæld. Så gør vi det. Jeg har ikke brugt fire år på at genopbygge tilliden til Socialdemokratiet, for så nu at løbe fra det vi sagde i valgkampen,« sagde hun

Der har gennem længere tid været diskussioner om, hvorvidt en differentieret folkepensionsalder kunne gennemføres i denne valgperiode uden at begå forligsbrud.

Men tidligere på ugen fremlagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) et notat, der viste, at det ikke længere var tilfældet.

»Nu står det nemlig helt klart. At det ikke vil være et brud på noget forlig. At gennemføre en ret til tidlig pension. Derfor gør vi det i den her valgperiode,« sagde Mette Frederiksen fra scenen i Aalborg.

Valgløfte

Siden Mette Frederiksen tilbage i januar lancerede dagsordenen, har forslaget om at udstyre visse nedslidte danskere med en ret til tidlig pension stået centralt i Socialdemokratiets politiske kampagne.

Igen og igen har Mette Frederiksen fortalt, at partiet vil give en ret til tidlig tilbagetrækning to-tre år før tid for nedslidte danskere med minimum 40 år på arbejdsmarkedet.

Undervejs er partiet dog blevet kritiseret fra flere sider for ikke at give et klart svar på, hvor mange og hvem der skal have retten.

Men ganske usædvanligt gjorde Mette Frederiksen det igen som tiltrædende statsminister klart på brostenene foran Amalienborg, at den ny S-regering har en opgave, der står foran alle andre:

»Det allerførste, vi tager hul på, det er at gå i gang med arbejdet om en differentieret pensionsalder. Altså at gå i gang med arbejdet, der skal sikre en ret til tidligere folkepension,« sagde statsministeren, da hun præsenterede sine 19 nye ministre.

Men i kølvandet på regeringsforhandlingerne fastslog de Radikales leder, Morten Østergaard, at den indgåede aftale mellem Socialdemokratiet og støttepartierne – de Radikale, Enhedslisten og SF – bygger videre på den aftale om seniorpension, som de Radikale indgik med VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti kort før valgets udskrivelse.

Dermed syntes Mette Frederiksen uden det flertal i ryggen, der skal føre pensionsplanerne ud i livet, hvilket fik Arne Juhl til over for Berlingske at erklære sig »skuffet«.

Samtidig har det samme flertal bestående af den nuværende opposition og de Radikale afvist, at tidlig pension overhovedet kan indføres i denne valgperiode. Årsagen er ifølge partierne, at det vil stride mod det politiske forlig, der betyder, at pensionsalderen stiger og er ens for alle.

Under VLAK-regeringen fastslog embedsmænd i et notat, at »det ikke er muligt« at indføre »en rettighed til en lavere folkepensionsalder for en gruppe borgere«.

Men Jyllands-Posten kunne altså tidligere på ugen fortælle, at et nyt notat, der er udarbejdet af samme embedsværk, konkluderer, at det rent faktisk er muligt at »indføre en ny ordning med en ret til tidligere pension for en gruppe borgere« uden at bryde gældende forlig.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard oplyste på den baggrund, at regeringen agter til næste år at fremlægge og forhandle en konkret model, som kan træde i kraft allerede i denne valgperiode, der slutter senest i juni 2023.

Stramninger på trapperne

Lørdag blev Socialdemokratiet af både Venstre og Dansk Folkeparti beskyldt for løftebrud på udlændingeområdet. I sin tale understregede Mette Frederiksen, at regeringen fortsat var garant for en stram udlændingepolitik, og så annoncerede hun også, at hun i den kommende tid vil undersøge mulighederne for at stramme reglerne på flere områder.

Hun nævnte, at man overvejer at indføre stramninger for personer, der kæmper for Islamisk Stat, ligesom regeringen også vil overveje at skærpe straffen for eksempelvis vanvidskørsel.

Ligeledes kom hun med en nyhed på klimaområdet. Regeringen undersøger nemlig muligheden for at bygge en energi-ø.

»Vi vil endnu mere vedvarende energi. Ja, faktisk vil vi undersøge, om vi kan bygge en egentlig energi-ø. Et
projekt der måske er 5-6 gange større end Storebæltsbroen. Som kan besejre vinden i Nordsøen. Udvinde den. Lagre den. Og sikre en grøn fremtid,« sagde statsminsteren.