Løkkes prestigeprojekt har svækket nærdemokratiet

Borgere i store kommuner forstår ikke lokalpolitik, selv om Lars Løkke Rasmussen som indenrigs- og sundhedsminister slog fast, at kommunalreformen ville styrke nærdemokratiet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Reformen vil styrke nærdemokratiet«. Sådan lød ét blandt snesevis af citater fra Lars Løkke Rasmussen (V), da han som indenrigs- og sundhedsminister gennemførte sit prestigeprojekt kommunalreformen, der trådte i kraft i 2007. Men fire år efter at 271 kommuner blev barberet ned til 98, tegner en ny  undersøgelse et dystert billede af Danmark efter kommunesammenlægningen.

I 2001, da Lars Løkke Rasmussen sidst på året blev indenrigs- og sundhedsminister i Anders Fogh Rasmussens nye VK-regering, mente fire ud af ti i de senere sammenlægningskommuner, at lokalpolitik i mange tilfælde var så kompliceret, at de ikke forstod det. Efter kommunalreformen i 2007 er det seks ud af ti, der føler sig magtesløse over for lokalpoltik - en forværring på 50 procent.

»Risikoen er, at beslutningerne i kommunerne i højere grad bliver taget uden bred inddragelse af borgerne,« siger økonomiprofessor og medforfatter til undersøgelsen David Dreyer Lassen fra Københavns Universitet.

De første negative konsekvenser af kommunalreformen viste sig ved kommunalvalget i 2009, hvor valgdeltagelsen på 65,8 procent var den laveste i 35 år. Ved det forrige kommunalvalg i 2005 gik cirka 70 procent til stemmeurnerne.

Klar besked

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal politikerne vænne sig til, at situationen i kommunerne er permanent.

»Løbet er kørt for politikerne. De må affinde sig med, at kommunalreformen har haft nogle klare konsekvenser for det lokale demokrati,« siger Roger Buch.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) erkender, at  udviklingen i kommunerne er »en klar besked« til regeringen, men understreger samtidig, at danskerne bærer et ansvar.

»Folk har det demokrati, de fortjener,« siger Bertel Haarder.

Store kommuner er synderen

Kommunalreformen medførte, at indbyggertallet i eksempelvis Vejle Kommune blev fordoblet fra 55.000 til 110.000. Formanden for Folketingets kommunaludvalg, Hans Christian Skibby (DF), indrømmer, at de store kommunesammenlægninger var en fejl.

»Med de ærlige briller på har der været en pris. En af dem er, at nogle af kommunerne er blevet alt for store. Det gør, at borgerne føler, at tingene kommer længere væk fra deres dagligdag,« siger Hans Christian Skibby.

Danskernes manglende forståelse for lokalpolitik viser, at Lars Løkke Rasmussen tog fejl, dengang han gennemførte kommunalreformen, mener Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn.

»Det er ret slående, at han ene mand hamrede den her reform igennem. Der var ingen opbakning fra faglige eksperter, og nu har vi konsekvenserne af det,« siger Rasmus Prehn, der foreslår, at der nedsættes en kommission, som skal komme med forslag til, hvordan nærdemokratiet kan bringes tilbage til borgerne. Han afviser dog, at Socialdemokraterne vil rulle kommunalreformen tilbage, hvis de vinder folketingsvalget senere på året.

Læs "Det folkelige er gået af folkestyret" i Politiko i Berlingske mandag