Løkkes nytårstale: »Vi kan ikke åbne Danmark for alle. Eller hygge os i smug«

Politiko.dk er gået Løkkes nytårstale efter i sømmene og giver dig her de vigtigste og mest markante bidder fra årets første politiske indspark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdte sin nytårstale på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Lars Løkke Rasmussens seneste nytårstale indeholdt noget af en nyhed.

Det var i 2011 – dengang Løkke varslede et opgør med efterlønnen.

Og statsministeren har faktisk for vane at bruge sine taler ganske offensivt. Derfor var dagens nytårstale fra Marienborg en atypisk Løkke-tale. Der var ikke nogen nyheder i afskaffelse af efterløn-klassen. Og Løkke kickstartede ikke nogen valgkamp – sådan som Thorning gjorde det sidste år.

Løkke brugte i højere grad sit kvarters taletid til nationen på at samle op og binde sløjfe på året, der er gået, end at pege fremad.

Politiko.dk giver dig her de mest markante bidder fra Løkkes tale.

Terrorismen må ikke vinde

Allerede fra start af talen kiggede Løkke tilbage.

Med reference til Berlingskes kåring af Dan Uzan, der mistede livet under terrorangrebet i København i februar, som Årets Dansker, kiggede Løkke tilbage på et år, hvor terroren har vist sit grumme ansigt i København, Californien, Beirut, Syrien og i Paris.

Blandt andet.

Med et budskab om, at vi aldrig må give efter for frygten, understregede Løkke, at terroristerne ikke må lykkes med at trække skillelinjer mellem Vesten og islam.

For så har de vundet, sagde Løkke.

»Vi må aldrig opgive vores hverdag og vores frie liv. Aldrig blive bange for at tage toget eller sætte os ved et cafébord. For så har terroristerne vundet,« sagde statsministeren i en tale, hvor han flere gange understregede, at »vi skal passe på Danmark«.

»Vi skal holde hjertet varmt og hovedet koldt«

Allerede i et Facebook-opslag tidligere i dag tog Løkke hul på det, der var nytårstalens helt store tema.

Godt nytår!Så har vi taget hul på 2016. Et år med store udfordringer. Ikke mindst pga. flygtningepresset på Europa og...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 1. januar 2016

Ifølge Løkke var flygtningesituationen ikke bare et af de helt store politiske temaer og udfordringer i 2015. Det bliver det også i 2016. Og i årene fremover.

Den måde, vi håndterer flygtningespørgsmålet på, vil få afgørende betydning for Danmarks fremtid, understregede Løkke fredag aften – ganske få døgn inden, at den svenske id-kontrol bliver sat i værk.

»Vi kan ikke åbne Danmark for alle. Vi kan heller ikke vende ryggen til og hygge os i smug,« sagde han og brugte en vending, han også ved tidligere lejligheder har lagt navn til: »Vi skal holde hjertet varmt og hovedet koldt.«

Milliarder til skattelettelser – ikke til flygtninge

Den sidste del af den sætning – at hovedet skal holdes koldt – skyldes, sagde Løkke, at flygtningekrisen udfordrer Danmark på tre punkter: På vores økonomi, vores sammenhængskraft og vores grundlæggende værdier.

»Det udfordrer vores økonomi, når vi skal bruge mange ekstra milliarder på asylansøgere og flygtninge. Penge, som ellers kunne gå til sundhed, uddannelse og flere private arbejdspladser,« sagde statsministeren.

Vi skal passe på Danmark, sagde statsministeren igen – og gentog, at flygtningesituationen kan skabe en situation, hvor Danmark er nødt til at indføre grænsekontrol til Tyskland.

Regeringen vil i det kommende år bruge trepartsdrøftelserne til at forsøge at få flere flygtninge i arbejde og invitere kommunerne til dialog om, hvordan integrationen kan forbedres, bebudede Løkke.

Inden han igen vendte blikket mod flygtningekrisen og den måde, den påvirker den danske økonomi.

»I de kommende år er der ellers ekstra penge på det offentlige budget til at forbedre vores samfund. Til investeringer i velfærd. Til skattelettelser. Vi risikerer, at de penge forsvinder til stigende udgifter til flygtninge. Det må ikke ske,« sagde Løkke i sin tale.

EU passer på Danmark

Lars Løkke Rasmussen kom i talen også rundt om flere andre ting, der har kendetegnet 2015.

Tillidskrisen mellem befolkning og politikere, udflytningen af statslige arbejdspladser og sænkningen af erhvervsskatterne. Og Løkke bekendtgjorde nok engang, at Danmark er ude af den økonomiske krise.At vi er på vej mod en ny fremgang. Og at der er grund til optimisme.

Og han gentog, at regeringen i foråret vil arbejde for at »sætte skatten ned for dem, der er i job.«

Og så kom statsministeren også ind på EU og på den afstemning, hvor et flertal af danskerne afviste Løkkes opfordring og stemte nej til at omdanne det danske retsforbehold til en tilvalgsordning.

I talen understregede Løkke, at han og regeringen lytter til det nej, der endte med at blive ganske markant 3. december.

Men han understregede også, at EU er vigtigt for, at Danmark kan være det land, vi er. Og for at vi kan vedblive med at være det land, vi er.

Det er ved at være med i EU, at vi passer på Danmark, sagde statsministeren.

»Vi må heller ikke glemme, at et tæt samarbejde i Europa er nødvendigt for et lille land. At et stort fælles marked gør Danmark rigere og skaber flere arbejdspladser. Og at samarbejde er afgørende for, at landene kan løse fælles udfordringer,« sagde Løkke.

Og så var det kvarter gået. Løkkes nytårstale 2016 holdt og et nyt politisk år sparket i gang.

Et år, hvor flygtningekrisen kommer til at være det altoverskyggende politiske tema.

Både i trepartsforhandlingerne, i EU og på Christiansborg.