Løkkes gave: 100 kr. mere om måneden

Hvis alle offentligt ansatte skal have del i de ekstra penge fra finansministeren, svarer det til lidt under 100 kr. pr. mand om måneden. ”Der er helt klart nogle, som bliver sure over det her,” vurderer Danske Banks cheføkonom.

En halvgod flaske vin pr. offentligt ansat. Så stor er gaven fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) til de offentligt ansatte.

Ifølge Nationalregnskabet er der 819.000 ansatte i den offentlige sektor. Dermed svarer 1,7 mia. kr. til et lønløft på 2.000 kr. på årsbasis, hvis alle skal have del i kagen. Og når skattefar tager omkring halvdelen, så er der omkring 1.000 kr. tilbage. Eller en fremgang efter skat på lidt under 100 kr. om måneden, konstaterer cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

”Der er helt klart nogen, der vil blive sure over det her. I sidste ende er det ikke noget, der ændrer ret manges hverdag ret meget,” siger han.

F.eks. har FOA-formand Dennis Kristensen tidligere været ude med meget højere krav til flere penge i posen til sine medlemmer. Dennis Kristensen repræsenterer 200.000 ansatte fordelt på sygehusvæsenet, børnepasning og ældreområdet. Og hvis man leger med tanken om, at hele det ekstra lønløft går til hans medlemmer, svarer det til en netto lønstigning pr. mand på 500 kr. om måneden. Og så bliver der vel og mærke intet til f.eks. sygeplejerskerne, folkeskolelærerne eller HK’erne – som sikkert bliver mugne over, at de slet ikke får noget.

”De, der har været ude i meget store forventninger til en lønstigning, vil sidde tilbage med følelsen af, at de ikke har fået, det de bad om,” konstaterer Steen Bocian.

”Hvis folk skal føle, at lønstigningen er noget værd, så er der ingen tvivl om, at den skal begrænses til færre grupper end alle offentligt ansatte. Hvis man tager alle på det offentlige arbejdsmarked, så er 1,7 mia. kr. ikke ret mange penge. Men forventningerne hos medarbejdergrupperne ligger jo meget langt fra det her,” tilføjer han.

Men en ting er et lønløft. Noget andet er reallønsfremgangen, hvor man renser de ekstra kroner på lønsedlen for inflationen. Den nye ramme fra finansministeren betyder, at de offentligt ansattes løn næste år må stige med fire pct. i stedet for 3,17.

Danske Bank forventer en inflation på 2-3 pct. næste år. Banken vurderer, at de offentligt ansattes reallønsfremgang lander et sted mellem 1,5 og 2 pct.

”En lønramme på fire pct. kan dog blive mere for den enkelte. F.eks. hvis man ikke ansætter ligeså mange, eller hvis man ansætter nogle, som har en gennemsnitligt lavere løn. Så der er noget elastik i det,” siger Steen Bocian.