Løkkegaard fortryder angreb på journalister

OPDATERET: Europaparlamentsmedlem Morten Lykkegaard (V) modererer nu sin skarpe kritik af danske journalister. Samtidig er et forslag om at EU skal finansiere sit eget pressekorps droppet.

EU-politiker Morten Løkkegaard har skiftet mening siden i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær

Medlem af EU-parlamentet for Venstre og tidligere TV-journalist Morten Løkkegaard langede i går voldsomt ud efter sine tidligere kolleger i journaliststanden.

- Jeg er faktisk forbavset over, hvor uvidende, ignorante og fordomsfulde danske journalister er. At man kan have en samlet journalistisk stand, der er så lidt interesseret og så propaganderende for almindelig uvidenhed, har jeg ikke meget respekt for, sagde Morten Løkkegaard til Politiken.

Nu har tonen imidlertid fået en anden lyd. Over for Berlingske Tidende fortryder Morten Løkkegaard mere eller mindre sit udfald mod journaliststanden som sådan:

- Det var selvfølgelig lidt firkantet sagt. Der er masser af udmærkede og dygtige journalister i EU – der er bare ikke nok. Vi politikere skal skyde på os selv. Vi er ikke dygtige nok, og magter ikke at kommunikere ordentligt, siger Morten Løkkegaard nu.

Forslag ment som en provokation

Morten Løkkegaards udtalelser i går kom i forbindelse med en betænkning fra EUs kulturudvalg, der foreslår, at EU skal betale journalister for at dække EU-stoffet – en journalistisk task force. Betænkningen er skrevet af Morten Løkkegaard selv.

Forslaget vakte stor opsigt, men bliver ikke til noget, da hverken den konservative eller socialistiske gruppe i parlamentet støtter ideen. Uafhængige journalister skal derfor ikke finansieres af EU:

- Det journalistiske task force bliver ikke til noget. Forslaget er skabt som en provokation, siger Morten Løkkegaard.

Han indrømmer, at forslaget blev udarbejdet for at skabe debat om den journalistiske dækning af EU, og han havde - siger han - ikke nogen forventning om, at task force-forslaget ville overleve, selvom ideen stadig lever for Løkkegaard:

- Forslaget havde kun til formål at skabe debat om de ting, der foregår og ikke foregår i EU. Men dermed ikke sagt, at jeg ikke ville have det stemt igennem. Det ville være en vidunderlig tanke at se al den ballade, som det ville skabe i EU. Ideen er jo at få åbnet systemet hernede ved at have en gruppe af journalister med et frihedsbrev og fuldstændig åbenhed, siger Morten Løkkegaard.

EU skal bruge sociale medier

Og selvom forslaget om den journalistiske task force nu er fjernet, så er Løkkegaard tilfreds med kulturudvalgets samlede betænkning. Den står til at blive vedtaget som en resolution i EU-parlamentet på tirsdag:

- Min rapport har 48 forslag og de 46 forslag går igennem, så jeg kan ikke tillade mig at være utilfreds, siger Morten Løkkegaard.

Betænkningen indeholder blandt andet forslag til, hvordan EU kan fremme den europæiske debat, og hvordan EU kan bruges nye sociale medier til at inddrage flere vælgere.