Løkke vil være endnu bedre ven med bedstevennen Schweiz

Schweiz står uden for EU, men er EU's tredjestørste handelspartner. Løkke ser muligheder for at øge samhandel.

Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks forhold til Schweiz kan ikke blive meget bedre. Men der er gode muligheder for at øge det økonomiske samarbejde.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med et møde mandag i Statsministeriet med den schweiziske præsident, Doris Leuthard.

- Som to europæiske lande har vi mange fælles værdier og udfordringer. I dag vil vi diskutere, hvordan vi kan styrke vores politiske og økonomiske forbindelser yderligere, siger Lars Løkke Rasmussen.

Især når det gælder det økonomiske samarbejde mellem Danmark og Schweiz - og Schweiz og EU - er der muligheder, mener den danske statsminister.

- Der er et stort potentiale for øgede økonomiske gevinster gennem større samarbejde. Vi vil se på, hvordan vi kan gøre det på en balanceret måde, siger Lars Løkke Rasmussen.

Samme melding kommer fra Doris Leuthard

 

- Schweiz er ikke bare den tredjestørste handelspartner for EU, vi er også den næststørste investor i EU. Lille Schweiz. Det bliver nogle gange glemt, men det viser, at vi deler økonomiske interesser.

- Schweizerne er overbeviste europæere, og derfor er det et godt tidspunkt at diskutere brexit, siger Doris Leuthard med henvisning til Storbritanniens snarlige afsked med EU.

På mødet skal de to ledere også tale om klimaforandringer. Det sker i lyset af, at den schweiziske præsident tirsdag rejser til Grønland for at se klimaforandringerne på nært hold.

 

- Når det kommer til klimaforandringer, så er Danmark og Schweiz på samme linje, og vi kan samarbejde om at overbevise andre lande om udfordringerne.

- Vi er meget bekymrede i Schweiz, hvor vi denne sommer har oplevet, at vores gletsjere er smeltet yderligere.

- Schweiz har besluttet, at vi skal være til stede i Grønland, fordi det er her, vi ser de første signaler om, hvordan verden vil blive påvirket af klimaforandringerne, siger Doris Leuthard.

Hun vil også bruge mødet til at få råd om øget digitalisering fra Danmark. Ifølge Doris Leuthard er Danmark blandt de førende europæiske lande på området.

/ritzau/