Løkke vil udskyde besøg fra Tyrkiet: »Vi har set nogle voldsomme retoriske overfald fra tyrkisk side«

På baggrund af den eskalerende konflikt mellem Tyrkiet på den ene side og Holland og Tyskland på den anden side vil statsministeren udskyde et besøg fra den tyrkiske premierminister.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har foreslået at udskyde et besøg fra Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen (V) reagerer nu på den eskalerende konflikt mellem Tyrkiet på den ene side og Holland og Tyskland på den anden.

Statsministeren meddeler søndag, at han har foreslået at udskyde et besøg fra den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, der skulle have fundet sted i slutningen af marts, og han gør det klart, at det er en direkte konsekvens af konflikten.

»Den danske regering ser med stor bekymring på den aktuelle udvikling i Tyrkiet, hvor demokratiske principper er under stort pres. Normalt ville det ikke blokere for et møde, men snarere gøre det endnu mere relevant, fordi det kunne give mulighed for at formidle denne bekymring direkte,« siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse udsendt af Statsministeriet og fortsætter:

»Men den tyrkiske karakteristik af de vestlige demokratier og de aktuelle udfald mod Holland vil betyde, at et møde netop nu vil blive udlagt som udtryk for, at Danmark ser mildere på udviklingen i Tyrkiet, hvilket ingenlunde er tilfældet.«

Løkke: »Det er dårlig timing«

Lars Løkke Rasmussen stillede søndag eftermiddag op til en kort presseseance i Spejlsalen i Statsministeriet, hvor han uddybede sin beslutning:

»I lyset af det, vi har set, ikke mindst de sidste dage, hvor vi har set nogle voldsomme retoriske overfald fra tyrkisk side på Holland og på de vestlige demokratier, der er jeg nået den konklusion, at det er dårlig timing. Det vil blive læst ind og brugt som, at Danmark skulle være et land, der så mildere på den tyrkiske udvikling end det, der er basis for,« sagde statsministeren til TV 2 News.

»Under normale omstændigheder ville jeg gerne mødes med mine tyrkiske kolleger. Det er også en god lejlighed til at sige, hvad vi mener. Men sådan som sagerne står nu, ville det ikke være passende. Derfor har jeg foreslået premierminister Yildirim, at det planlagte besøg udskydes,« lød det fra Løkke.

Den højspændte diplomatiske konflikt mellem Tyrkiet og Tyskland og Holland har blandt andet vist sig lørdag, hvor Holland nægtede at give Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, landingstilladelse, da han havde planer om at besøge Holland i forbindelse med den tyrkiske valgkamp.

Flere tyrkiske ministre har planlagt besøg i europæiske lande for at holde vælgermøder med de tyrkere, der bor i de pågældende lande. Tyrkiet står nemlig over for en folkeafstemning om en ændring af den tyrkiske forfatning, som vil give præsident Recep Tayyip Erdogan større magtbeføjelser og mulighed for at blive siddende som præsident frem til 2029.

Også Tyskland og Østrig har aflyst lignende arrangementer, hvor tyrkiske ministre skulle have deltaget.

Ifølge den hollandske regering blev udenrigsministeren nægtet indrejse af sikkerhedshensyn og af hensyn til den offentlige orden.

Familieminister afvist på grænsen

Senere lørdag blev også den tyrkiske familieminister nægtet indrejse i Holland. Ministeren, Fatma Betul Sayan Kaya, blev stoppet af politiet, da hun ville besøge det tyrkiske konsulat i Rotterdam.

Præsident Erdogan samt flere tyrkiske ministre har offentligt fordømt Hollands ageren. Erdogan har blandt andet kaldt hollænderne »levn fra nazitiden« og »fascister«.

Lars Løkke Rasmussen besøgte premierminister Binali Yildirim 10. december sidste år, og besøget i Danmark var tænkt som et såkaldt »arbejdsbesøg« i forlængelse af Løkkes tur til Ankara.

Statsministeren afventer fortsat Tyrkiets reaktion på hans forslag om at udskyde besøget.

»Sådan som sagerne står, og med den enormt skarpe retorik, som anvendes fra tyrkisk side i forhold til de vestlige demokratier, og den måde, jeg allerede kan se, at besøget er blevet lanceret på i Tyrkiet som eksempel på, at nogle lande ser mildere på tingene end andre, der ville det være forkert timing,« siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

»Og det er baggrunden for, at jeg har meddelt min kollega Yilderim, at vi bør udskyde hans arbejdsbesøg. Og det har jeg selvfølgelig en stærk forventning om, at det vil han tage til efterretning.«