Løkke vil ikke udstede garantier til de Konservative

De Konservative har nu stillet tre ultimative krav for at gå med i en eventuel kommende blå regering. Men den måske kommende statsminister vil ikke give nogen garantier.

Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke udstede garantier til Søren Pape (K) og de Konservative forud for valget Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Selvom de Konservative er lillebror på den borgerlige fløj, hvor partiet ifølge Berlingske Barometer står til mindre end fem procent af stemmerne, så afholder det ikke partiet fra at stille ultimative krav for at ville gå med i en eventuel borgerlig regering efter det kommende valg.

Formand Søren Pape (K) vil have skattelettelser og nulvækst, ligesom han vil have styrket borgernes retsstilling over for myndighederne.

Hans kollega i Venstre, Lars Løkke Rasmussen (V), er slet ikke uenig i de udmeldinger. Men Pape skal ikke regne med, at det gør de Konservatives vej ind i en regering nemmere.

»Først og fremmest glæder jeg mig over, at de Konservative melder sig klar til at komme i regering. Det har vi jo ikke hørt dem sige før. Men jeg kan ikke give nogen garantier. Vi ved jo heller ikke, om vi har et flertal, så vi kan danne regering endnu. Men der er store sammenfald mellem det, de Konservative og Venstre ønsker,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Men hvis det virkelig skal forstås så bastant, at de Konservative ikke vil i regering uden at komme igennem med deres krav, så er det ikke noget, der lader til at gøre det store indtryk på Venstre-formanden.

»Jeg glæder mig over, at de melder sig ind i valgkampen med tre prioriteter, der ligger meget fint oven i Venstres. Jeg er optaget af, at vi får en ny regering med Venstre i spidsen, og så har jeg på forhånd ikke ekskluderet nogen. Og der er det da dejligt at nogen af dem, de kunne være med, melder sig under fanerne,« siger Løkke.

Men selv om de ikke er dømt ude på forhånd, så skal Pape og hans partikammerater nok ikke regne med ministertaburetter, vurderer politisk redaktør ved Radio24syv Jesper Termansen.

»De Konservative har indset, at de har friere muligheder for at stå som dem, der kritiserer Venstre, hvis de står udenfor, end hvis de står indenfor. Så man skal ikke opfatte de her krav som noget, der bringer de Konservative tættere på et regeringssamarbejde - tværtimod,« siger han.

Er de Konservative overhovedet i en position, hvor de kan komme med sådanne krav?

»Nej, det er det, der er det grundlæggende problem. De Konservative har ikke en størrelse i øjeblikket, som gør, at de kan stille ret mange krav. De ved godt, at et regeringssamarbejde kan blive overordentligt vanskeligt,« siger den politiske redaktør.

Venstre har på alle tre områder fremlagt lignende politiske ønsker, men Venstre og de Konservative har ikke flertal alene. Derfor kan Lars Løkke Rasmussen meget vel blive afhængig af Dansk Folkeparti, der står særdeles stærkt i målingerne, og som blankt afviser nulvækst i den offentlige sektor.