Løkke vil i dialog med Sverige om flygtninge

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte sig allerede i weekenden klar til at tage ekstra asylansøgere fra Tyskland, og samtidig vil han nu forhandle med Sverige, lød det på pressemøde mandag eftermiddag i Statsministeriet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommenterer den aktuelle flygtningesituation i Danmark og Europa på et pressemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede før flere hundrede flygtninge nåede Danmarks grænser inden for de sidste to døgn, havde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovet den tyske kansler Angela Merkel, at Danmark kunne tage 100 asylansøgere ekstra for at hjælpe Tyskland, der efter ekstraordinært at have åbnet grænserne stod med en gruppe på ca. 4.000 asylansøgere.

Det forklarede statsministeren på et pressemøde mandag eftermiddag - men tilføjede med det samme, at den aftale med den tyske kansler nu var blevet overhalet af virkeligheden.

»Drøftelsen mellem mig og kansler Merkel viser, hvordan virkeligheden har udviklet sig. Den tog afsæt i, at der konkret var 4.000 asylansøgere i Tyskland, og vi var enige om, at en fair dansk andel af dem havde været 100 asylansøgere. Men udviklingen løb hurtigt, så mit tilsagn er mere end materialiseret i det antal, der nu er nået frem til dansk territorium,« sagde statsministeren, der nu vil forsøge at komme i dialog med den svenske regering om netop den gruppe, der er kommet til Danmark.

TV: Se statsministerens pressemøde her

 

Mandag eftermiddag lød tallet, at ca. 400 flygtninge er kommet over de danske grænser inden for de sidste 24 timer, men det udvikler sig time for time. Og ifølge Lars Løkke Rasmussen ønsker en del af den gruppe at søge asyl i Danmark - og de vil blive behandlet efter den helt normale asylprocedure - men en stor andel ønsker ikke at søge asyl her i landet og vil i stedet videre til Sverige.

»Vi kan ikke bare se bort fra vores forpligtelser og sende dem videre til Sverige uden deres samtykke, for så ville vi gøre det samme som mange andre lande, hvilket er årsagen til, at det europæiske asylsystem er under massivt pres,« lød det fra Løkke, der dog tilføjede, at den danske regering nu vil række ud efter den svenske regering for netop at få afklaret situationen.

Statsministeren vil desuden indkalde partilederne til drøftelser mandag eftermiddag kl. 17.30 for at få vendt den aktuelle flygtningesituation.

»Når vi skal håndtere de flygtninge, som kommer til Europa, må vi skarpt skelne mellem de flygtninge, der flygter fra krigens rædsler, og de migranter, der søger et bedre liv. Det må vi i Europa, og det må vi i Danmark. Derfor har jeg indkaldt Folketingets partiledere til et møde om den aktuelle situation for at give en aktuel status og for at lægge op til drøftelser om Danmarks handlemuligheder,« sagde statsministeren og fortsatte:

»Der er brug for sammenhold, omtanke og nuancer. Vi er ikke en del af EUs asyl- og udlændingepolitik, men vi er en del af Europa. Derfor skal vi handle med omtanke på en måde, hvor vi kan se os selv i øjnene og leve op til de humanitære standarder, som vi har i Danmark, men også med afsæt i realisme. Det er i det lys, jeg har indkaldt partierne til drøftelser.«

På pressemødet bekendtgjorde statsministeren, at han regner med at melde »noget ud« efter eftermiddagens møde med partilederne..

I de seneste dage har store grupper af flygtninge bevæget sig op igennem Europa, og både Østrig og Tyskland har ekstraordinært valgt at åbne deres grænse.

Søndag aften kom de første meldinger fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi om, at grupper på op mod 100 flygtninge var nået til Rødby med tog og færge i løbet af eftermiddagen.

Også mandag er der kommet flere flygtninge til Danmark. Nogle grupper er begyndt at gå langs motorvejen i syd for at komme igennem Danmark, andre er ankommet til Københavns Hovedbanegård med tog fra Tyskland. Og i reportager i adskillige medier, har det lydt fra syriske flygtninge, at de ikke vil blive i Danmark, men ønsker at komme videre til Sverige, eksempelvis fordi de har familie her.

Mandag har flere politikere kaldt på handling fra statsministeren. Den radikale leder Morten Østergaard har på Twitter opfordret til, at Danmark skal følge Tysklands eksempel og suspendere Dublin-forordningen, indtil der er fundet en fælles EU-løsning. Også politikere fra Socialdemokraterne og SF har efterlyst fælles, politiske drøftelser af den aktuelle situation.