Løkke vil bruge tirsdagen på at »fordøje« blå bloks knaster

Der vil ikke være regeringsforhandlinger mellem de fire blå partier tirsdag. I hvert fald ikke officielt. Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen vil i stedet bruge dagen på at fordøje de forskellige politiske krav, lyder meldingen.

Lars Løkke Rasmussen har reserveret tirsdagen til »at fordøje blå bloks knaster« Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Efter tre dage med regeringsforhandlinger trækker Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag stikket for en stund for at overveje situationen.

»Jeg bruger det meste af dagen i dag på at »fordøje« de mange forskellige ønsker, partierne har fremsat under de seneste dages forhandlinger,« skriver Løkke på sin Facebook-profil tirsdag formiddag.

Venstre-formanden har siden lørdag haft Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative til møder og sonderinger. I første omgang var det med mandat til at undersøge muligheden for at danne en flertalsregering med alle fire partier.

Den konstellation måtte Løkke søndag opgive, og mandag fik han efter den anden dronningerunde på Amalienborg et nyt, frit mandat til at danne den regering, han vil - og kan.

Men uenighederne i blå blok er stadig åbenlyse - især når det kommer til størrelsen på den offentlige sektor. Dansk Folkeparti ønsker en vækst på 0,8 procent, mens Venstre gik til valg på nulvækst. I den anden ende af skalaen kræver Liberal Alliance minusvækst.

Under mandagens forhandlinger syntes Løkke og DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) ifølge flere politiske kommentatorer at nærme sig hinanden - om ikke andet så i hvert fald retorisk. Thulesen Dahl talte om fremdrift i forhandlingerne, og Løkke understregede, at Venstre ikke har fået noget godt valg - og at man må lytte til vælgernes ønsker.

Venstre-formanden fastholder samtidig den forsigtige retorik omkring sin egen fremtid som Danmarks statsminister:

»En eventuel regering under min ledelse skal både kunne lytte til valgets tale og formidle et godt og tillidsfuldt samarbejde på Christiansborg. Derfor bliver der ingen aktivitet i Landstingssalen i dag,« skriver han tirsdag på Facebook med henvisning til det lokale på Christiansborg, hvor han de seneste tre dage har modtaget partiledere til forhandlinger.