Løkke vil afsætte milliardbeløb til at styrke velfærden

69 milliarder kroner skal afsættes til velfærden frem mod 2025, hvis det står til Venstre. Det har Lars Løkke Rasmussen (V) netop sagt.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre vil med et »velfærdsløfte« afsætte 69 milliarder kroner frem til 2025 til mere velfærd.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en tale hos Danks Erhvervs årsdag i Øksnehallen i København.

Velfærdsløftet skal sikre, at der er nok penge til at betale for offentligt ansatte, der kan tage sig af de ekstra ældre og flere børn og stigende sundhedsudgifter, som ventes at komme i de kommende år, fastslår Løkke.

Han tilføjer, at velfærden krone for krone skal følge med de stigende udgifter til bl.a. flere børn og flere ældre hvert år frem mod 2025 – det såkaldte demografiske træk.

»Vi vil prioritere en velfærd på samme niveau som Socialdemokratiet, men vi vil gøre det uden skattestigninger. Venstres velfærdsløfte giver 69 mia. kr. mere til kernevelfærd frem mod 2025. Vi kan afgive løftet, fordi vi har skabt en sund og ansvarlig økonomi i Danmark, og vi prioriterer kernevelfærd frem for højere sociale ydelser til arbejdsløse indvandrere og flygtninge,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Beløbet svarer til det øgede demografiske træk på de offentlige finanser, som befolkningssammensætningen med flere ældre og børn som forventet vil medføre.

»Stadig penge at gøre godt med«

Løkke vil også droppe omprioriteringsbidraget på uddannelse fra og med næste år, som regeringen har modtaget massiv kritik fra oppositionen for at holde fast i.

»Den gode økonomi og Venstres velfærdsløfte betyder også, at vi fra næste år kan sløjfe omprioriteringsbidraget og frigøre mange millioner til uddannelse og undervisning,« siger Lars Løkke Rasmussen.

I forbindelse med velfærdsløftet henviser han bl.a. til, at der kommer flere ældre og flere børn i Danmark i de kommende år, og at det stiller større krav til velfærden og økonomien.

Konkret vil der ifølge Venstre være 80.000 ældre borgere over 80 år og godt 50.000 flere børn i alderen 0-5 år. Det kræver investeringer i velfærden.

»Det løfte, jeg giver i dag, er et løfte om, at vi har et offentligt forbrug, der følger med befolkningsudviklingen. Men der er stadig flere penge at gøre med,« siger Løkke.

Han sløjfer således ikke endegyldigt muligheden for skattelettelser i den kommende regeringsperiode, hvis han skulle genvinde magten.

»Betyder det så, at der aldrig mere kommer en skattelettelse? Nej, det tror jeg ikke. Der er råd til at følge demografien – uden skattestigninger. Og der er endda også lidt til, som eksempelvis ville kunne bruges på målrettede skatte- og afgiftslettelser,« siger han og understreger, at det i så fald skal være i bunden.

Strider med tidligere ambitioner

Meldingen betyder, at en stor del af råderummet skal prioriteres til velfærd, hvis det står til Venstre, og at det offentlige forbrug årligt skal stige med 0,65 procent.

Vi skal ellers blot tilbage til 2015, hvor Venstre gik til valg på nulvækst i den offentlige sektor. Samtidig med det har VLAK-regeringen haft et mål om at holde væksten i det offentlige forbrug på 0,3 procent.

Liberal Alliance har sågar ønsket et ønske om en minusvækst i den offentlige sektor, så pengene i stedet kan bruges på skattelettelser og vækst i den private sektor.