Løkke: Vi vil købe F-35 Joint Strike Fighter-fly for 56,4 mia. kr.

Regeringen vil købe 27 kampfly af Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter, siger statsministeren på pressemøde. Indkøbet vil betyde, at Danmark ikke kan løse internationale flymissioner i tre år.

Regeringen vil købe F35 Joint Strike Fighter. Fold sammen
Læs mere
Foto: US MARINES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal hverken opruste eller nedruste.

Og derfor indstiller regeringen til, at Danmark køber 27 nye kampfly af modellen F35 Joint Strike Fighter. Det er nemlig både det bedste og samlet set også det billigste valg.

Det meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i Statsministeriet, hvor han er flankeret af forsvarsminister Peter Christensen.

Indkøbet af de nye kampfly vil koste 20 mia. kr. i anskaffelsesomkostninger, lyder regeringens vurdering. Pengene skal findes inden for forsvarsbudgettet. Med anskaffelse, drift,vedligholdelse og en indregnet risiko regner regeringen med en samlet regning på 56,4 milliarder kroner for de 27 F-35-fly.

»Regeringen har besluttet, at F16-flyene skal erstattes af F-35 Joint Strike Fighters. Vi har vurderet, at det er nødvendigt med 27 styk. Det er ikke udtryk for en oprustning eller en nedrustning,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Med de nye fly kan vi udføre de samme opgaver som hidtil: Overvåge vores luftrum, afvise krænkelser og modvirke at krige ude i verden rykker tættere på,« siger statsministeren.

Regeringen vil holde udgifterne til de nye kampfly inden for forsvarsbudgettet. Og indkøbet skal heller ikke gå ud over Forsvarets mulighed for at skaffe andet materiel, siger Peter Christensen:

»Investeringen skal ske uden konsekvenser for forsvarets evne til at mobilisere,« slår han fast og fortsætter:

»Hovedandelen af de 20 milliarder kroner, som det koster at anskaffe flyene, vil blive fundet ved at udmønte materielrammen de næste cirka 10 år. Og så er der en mindre del, som skal findes ved effektiviseringer. Det er min ambition, at det skal ske, uden at det går ud over Forsvarets mulighed for at deltage i internationale operationer,« siger Peter Christensen.

Forsvaret skal samtidig effektiviseres for omkring 400 millioner kroner, for at der bliver råd til de nye kampfly og andet militært materiel. Det kan blandt andet ske ved at skære i den interne rejseaktivitet og brug af konsulenter, mener regeringen.

En beslutning, der har været længe undervejs

Indstillingen kommer på baggrund af en rapport fra Nyt Kampfly Program-kontoret under Forsvarsministeriet, som har evalueret de tre forskellige kandidatfly.

Vejen mod de nye fly har været lang. Næsten 20 år er gået, siden Danmark i 1997 blev et af ni partnerlande, der gik sammen om at udvikle »morgendagens kampfly«.

Der har været rejst kritik af F-35-flyet. I en rapport tidligere på året fra Pentagons våbentestenhed hed det, at F-35 ikke var kampklar og havde store tekniske vanskelig­heder.

Men både statsministeren og forsvarsministeren forsikrer om, at der ikke er grund til at være nervøse for F35eren.

»Jeg føler mig helt tryg ved den beslutning, vi har truffet,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Alle parametre peger entydigt på F-35 som det bedste valg. Det er samlet set det billigste fly. Flyet har de laveste omkostninger, når det kommer til både
anskaffelse og drift,« siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

Tre års stop for danske flymissioner

Med overgangen F16-fly til de nye F-35-fly kommer der til at være en treårig periode, hvor Danmark ikke vil kunne løse internationale flymissioner, oplyser Lars Løkke Rasmussen.

Den periode bliver fra 2022 til 2024 - hvis altså Folketinget træffer beslutningen om at købe nye kampfly »så hurtigt som muligt«, siger Løkke.

»Vi får et vindue på tre år, hvor vi ikke kan virke internationalt. Det vindue vil blive stadigt større, jo længere tid der går, før vi træffer en beslutning. Derfor er det afgørende vigtigt, at vi træffer en beslutning så hurtigt som muligt,« siger statsministeren.

Regeringen har indkaldt til de første kampfly-forhandlinger i dag klokken 16.