Løkke: »Vi står i en helt ekstraordinær situation, som kalder på ekstraordinære løsninger«

LOs formand afviser fuldstændig at være med til at finde penge til regeringens skattelettelser, siger hun på pressemøde efter første sættemøde i trepartskredsen.

Pressemøde om trepartsforhandlinger i Statsministeriet. Jacob Holbraad, DA, Lizette Risgaard, LO, Statsminister Lars Løkke Rasmuusen og Jacob Bundgaard, KL. »Vi står i en helt ekstraordinær situation, som kalder på ekstraordinære løsninger. Det kræver, at vi, der er mødtes i dag, er parate til at bringe noget med til bordet. At vi har modet og viljen til at udvise samfundssind,« sagde Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tonen var positiv og tilkendegivelserne om viljen at samarbejde og finde fælles løsninger var dominerende.

Og det gjaldt sådan set både statsminister Lars Løkke Rasmussen, adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, LO-formand Lizette Risgaard og KL-næstformand og Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard (S), da de i dag holdt pressemøde i Statsministeriet efter første sættemøde i kredsen omkring to- og trepartsforhandlingerne.

Men det er der også behov for, fastslog Løkke.  Integrationen er nemlig »indtil videre slået fejl«, hvorfor det er »bydende nødvendigt«, at der findes fremadrettede løsninger, sagde statsministeren.

»Vi står i en helt ekstraordinær situation, som kalder på ekstraordinære løsninger. Det kræver, at vi, der er mødtes i dag, er parate til at bringe noget med til bordet. At vi har modet og viljen til at udvise samfundssind,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

»Jeg håber, det lykkes. Og jeg tror, det lykkes,« sagde statsministeren.

Løkke: Første skridt på rejsen

Det er regeringens ambition, at hver anden flygtning kommer i arbejde.

Hvis det lykkes, vil det betyde, at der i 2020 er 2,5 mia. kr. ekstra i statskassen. I 2025 vil det tal være fordoblet, lyder det fra regeringen i oplægget ’Samarbejde om bedre integration’

Blandt de konkrete forslag, regeringen har lagt frem, er et kortere integrationsprogram. I dag er det tre år, men det skal kortes ned til ét år, har regeringen foreslået.

Samtidig stiller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) både kommuner og virksomheder kontante belønninger i udsigt, hvis de får flygtninge i arbejde.

»Jeg håber at det vi har startet her i dag er et skridt på rejsen, hvor vi sammen kan løse tunge samfundsudfordringer,« sagde Løkke på pressemødet.

LO: Ikke indtil solen bliver sort

Også LO-formand Lizette Risgaard var positivt indstillet i forhold til udsigterne til at nå hinanden og en aftale om at forbedre integrationen af de flygtninge, der kommer til Danmark.

»Det her er en meget alvorlig opgave. Men det er ikke en ny situation. Og hvis vi kan klare det her i løbet af tre uger, så er vi godt nok gode,« sagde Lizette Risgaard og fortsatte med en halv henvisning til en tidligere Løkke-udtalelse:

»Jeg vil gerne kvittere for noget af det, statsministeren har sagt: Vi behøver ikke lave ordninger, som varer, indtil solen bliver sort.«

LO-formanden fremhævede, at hun særligt ser, at parterne kan finde hinanden, når det kommer til at afbureaukratisere, vurderede Lizette Risgaard og slog så fast, at øvelsen i det første trepartsforløb ikke betyder, at danske statsborgere skal være nervøse for deres job og jobmuligheder.

»I øjeblikket er vi i den situation, at der er hænder nok, men desværre ikke jobs nok. Det betyder, at vi får en yderligere udfordring, når der kommer en hel del ekstra mennesker, der også gerne vil være samfundsborgere i Danmark,« sagde Lizette Risgaard.

»Og det er klart, at vi skal sørge for, at der bliver plads til alle,« sagde hun og understregede, at LO ikke vil være med til at skaffe penge til regeringens skattelettelser:

»Jeg har i dag sagt, at vi ikke ser, at der overhovedet er råd til skattelettelser - hverken i toppen eller i bunden. Det mulige råderum, vi eventuelt kan skaffe, ser vi ikke skal bruges på skattelettelser.«

KL: Man tør næsten ikke vende næste side

Også både DA og KL »kvitterede« for første møde i forligskredsen.

KL-næstformand Jacob Bundsgaard understregede, at det stigende antal flygtninge, der kommer til Danmark gør, at der er behov for nytænkning.

»Man tør næsten ikke vende næste side i analysen, når man laver fremskrivninger for, hvad det betyder for samfundsøkonomien. Der er brug for, at vi finder løsninger, og det er vi selvfølgelig også fuldt indstillet på at være med til,« sagde han.

Læs hele regeringens oplæg til trepartsforhandlingerne her: