Løkke: Vi har måske skabt et monster

Statsminister Lars Løkke Rasmussen erkender, at regeringen med ansættelsen af de mange spindoktorer selv er medskyldig i, at den politiske debat præges af proces fremfor substans.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang erkender den borgerlige regering nu, at den selv bærer en del af skylden for, at den politiske debat i Danmark ikke er god nok. Statsminister Lars Løkke Rasmussen peger på, at de mange spindoktorer i politik udgør en del af problemet.

- Der har været en tendens til, at den måde politik blev dækket på og den måde politik blev italesat på, har handlet om personer og processer. Måske er det et monster, vi selv har skabt. Når man tænker på, hvad der er ansat af medierådgivere og spindoktorer, ikke bare i regeringen men også i oppositionen og på kommunekontorerne, så har vi selv opfostret en helt ny branche. Jeg vil meget gerne have, at politik kommer til at handle om substans, fordi det har Danmark brug for, siger Lars Løkke Rasmussen.

Erkendelsen fra statsministeren kom tirsdag formiddag, da han besøgte Copenhagen Business School på sin "Nye Tider-turne", hvor han besøger en række uddannelsesinstitutioner for at diskutere de nye tider i dansk politik med de unge.

Efter et oplæg fra Løkke kunne de cirka 200 fremmødte studerende stille spørgsmål. Og det var på et spørgsmål fra den studerende Phillip, at Løkke angreb spindoktor-vældet. I kølvandet på sommerens massive omtale af udenrigsminister Lene Espersens mødeafbud og S-formand Helle Thorning-Schmidts skattesag spurgte han til, om statsministeren mener, at medierne giver et korrekt billede af, hvad der foregår i dansk politik.

- Jeg synes, at den politiske debat i Danmark - og det handler så også om den mediebårne politiske debat - handler for lidt om substans og for meget om proces. Men det kan ikke nytte noget, at jeg bare skyder på medierne. Jeg må også skyde på mig selv, svarede Løkke.

I sit oplæg for de studerende gjort Lars Løkke meget ud af at fortælle om de udfordringer Danmark står over for med at skabe vækst. Berlingske Tidende kan i dag fortælle om et lækket dokument, hvor statsministeren skitserer de ti vigtigste udfordringer for at gøre Danmark til et af de ti rigeste lande i verden, og han gjorde på Copenhagen Business School et stort nummer ud af, at forklare, hvordan Danmark er udfordret på økonomien.

- Krisen slog benene væk under os, og dermed det grundlag vi havde for at drive politik. Når året er gået har vi mistet omkring 180.000 arbejdspladser, og vi er blevet et fattigere samfund. Vi skal til at fokusere på, hvordan vi får genskabt fundamentet frem for denne evindelige fokusering på, hvordan vi bygger ud og udvider, sagde Lars Løkke Rasmussen, som indirekte erkendte overfor de studerende, at regeringen selv har været med til at fokusere for meget på, hvordan den offentlige sektor blev større frem for, hvordan den blev finansieret.
 
- Dansk politik har i en lang årrække handlet om, hvordan vi kan skabe endnu flere velfærdstilbud. Der har været en tendens til, at ethvert nyt politisk problem blev løst ved, at vi skrev en ny check ud, og fænomenet eksisterer stadigvæk med det finansforslag som S og SF kom med i går, hvor de vil sætte klassekvotienten ned i folkeskolen og bygge ud, bygge ud og bygge ud, sagde Lars Løkke Rasmussen.