Løkke: »Vi har brug for mod og godhed«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldte på solidaritet og sammenhold som bedste værn mod had og terror, da han talte ved kåringen af Dan Uzan som Årets Dansker 2015 hos Berlingske Media.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hilser på Dan Uzans far, Sergeot Uzan, kort efter at Dan Uzan er blevet kåret som Årets Dansker 2015 af Berlingske Media. Tirsdag 8. december 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Et klogt valg«.

Sådan lød det soleklart fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han tirsdag eftermiddag talte ved kåringen af Årets Dansker hos Berlingske Media - og efter det netop var blevet afsløret, at titlen i år går til Dan Uzan, der mistede livet foran Københavns Synagoge under terrorangrebet i februar.

»Dan er blevet symbolet på et år, der har været præget af barske omstændigheder og barske begivenheder. Han er blevet et billede på truslen mod danske jøder. Men først og fremmest er han en ægte dansk hverdagshelt,« sagde statsministeren, der også brugte lejligheden til at tale om, hvordan det danske samfund skal håndtere terror og truslen fra terror.

Og her er Dan Uzans familie et lysende foregangsbillede, fremhævede Løkke.

»Vi skal ikke være naive«

»Jeg vil gerne sig jer tak for den måde, I har håndteret jeres sorg. I har ikke reageret med had. I har ikke ønsket hævn. I har reageret mod had og fordomme. For hadet findes, og det er måske det mest ubegribelige for os, der lever i det her lille fredelige land. Der findes had og ondskab. Og vi skal ikke være naive, vi skal beskytte hinanden,« sagde statsministeren og fortsatte:

»Vi har brug for mod og godhed, for vi er oppe imod fejhed og ondskab. Had kan ikke bekæmpes med had. Terror skal ikke mødes med splittelse, det skal mødes med sammenhold og mod, som Dan gjorde det.«

Lars Løkke Rasmussen talte også om det håb og den følelse af solidaritet og fællesskab, der voksede ud af terrorangrebets mørke.

Dan Uzan er en inspiration

»Kan I huske blomstertæppet, der lå uden for synagogen? Det kan jeg, og det berørte mig dybt. Husker I da hundredevis af danske muslimer, jøder, kristne og andre tog hinanden i hånden og dannede en fredsring rundt om synagogen? Jeg husker det godt,« sagde han og fortsatte:

»At Dan Uzan nu er blevet valg som Årets Dansker viser, at den varme, der spredte sig i februar, den er her endnu. Dan er en inspiration for os alle. Hans historie er blevet vores historie, og det er en historie om respekt for forskellighed, om ligeværd, om at holde sammen og om at være der for andre.«

Dan Uzans forældre og søstre var til stede for at modtage prisen på Dan Uzans vegne.