Løkke: Vi er ikke i mål

Mens Helle Thorning-Schmidt taler om fremgang i Danmark, understreger Lars Løkke Rasmussen på talerstolen ved Folketingets afslutningsdebat, at der er et godt stykke vej igen.

Lars Løkke Rasmussen sammen med Jakob Ellemann-Jensen under Folketingets afslutningsdebat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Danmark har det bedre i dag end i går - men der er stadig et stykke vej igen, før vi helt kan ryste krisen af os.

Det fastslår oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) på talerstolen ved årets afslutningsdebat i Folketinget, mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) brugte det meste af sin taletid på at pointere, at Danmark har oplevet fremgang de seneste år - med hende i spidsen.

»På det solide fundament af reformer, vi lavede i min regerings sidste leveår, har vi sammen bygget videre og på den måde bidraget til, at Danmark har klaret sig nogenlunde i de svære kriseår. Men vi er ikke i mål,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Selvom det lysner, er Danmark fortsat udfordret. Ikke kun af internationale konjunkturer, men mere grundlæggende. Vi har reelt været uden vækst de seneste par år, finansministeren (Bjarne Corydon (S), red.) har netop nedjusteret vækstudsigterne for i år - og vi ligger i den absolutte bund, når man internationalt vurderer landenes vækstudsigter for de kommende år,« fastslår Venstre-formanden.

Han understreger, at Venstre er klar på endnu flere reformer, og at partiet har levet op til sin målsætning om at være »konsekvente og konstruktive« i rollen som oppositionsparti.

»Danmark har det bedre i dag end i går. Vi har gjort en del. Men meget udestår. Venstre er klar. Både nu, i næste folketingsår og efter et valg,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Debatten om social dumping blussede mandag op igen, da TV 2 kunne fortælle, at SAS Cargo benytter sig af en underleverandør, der har billige, østeuropæiske chauffører bag rattet i lastbilerne. Men man skal passe på med at lange ud efter de virksomheder, der blot forsøger at overleve i en skarp konkurrence, mener Lars Løkke Rasmussen.

»Vi skal videre. Ikke ved at lukke Danmark af. Ikke ved at håne de virksomheder, der flytter arbejdspladser ud af landet for at sikre virksomhedens overlevelse - eller de virksomheder, der bruger østeuropæisk arbejdskraft for at sikre deres virksomheds overlevelse i Danmark,« siger han.

Løkke nævner fem ting, der skal få Danmark til at komme fri af krisen. Blandt andet skal flere af de 800.000 danskere, der i dag er på offentlig forsørgelse, i arbejde ved hjælp af arbejdsmarkedsreformer og et moderniseret kontanthjælpsloft. Danmark skal være en aktiv del af Europa, og der skal større balance i udlændingepolitikken.

»Balancen i dansk udlændingepolitik skal ændres, så der åbnes langt mere op for arbejdskraft- og studieindvandring fra lande med godt integrationspotentiale. Til gengæld skal familiesammenføring strammes op, og kriminelle udlændinge skal ud. Et åbent Danmark for dem, der kan og vil - hermetisk lukket for dem, der ikke vil,« siger han.