Løkke: Vi er i dialog med vores nabolande

Omkring 800 udlændinge er siden søndag registreret som ankommet til Danmark fra Tyskland, oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen. De fleste af dem ønsker at komme videre til Sverige for at søge asyl.

Foto: Erik Refner

Siden søndag er 800 migranter og flygtninge blevet registreret ved Danmarks grænser til Tyskland.

Det oplyste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde mandag aften i Statsministeriet. Han fortalte samtidig, at hovedparten af dem ikke har ønske om at søge asyl i Danmark.

»Langt de fleste ønsker ikke at søge asyl i Danmark, og det rejser spørgsmålet om, hvordan vi skal håndtere den gruppe, der er i Danmark, men som ikke ønsker at søge asyl,« sagde statsministeren.

»Vi har lagt den linje, at vi forsøger at komme i dialog med dem, opbygge tillid og afdække deres intentioner. Samtidig er vi på myndighedsniveau i kontakt med både Tyskland og Sverige, og håber at vi kan finde en løsning, som gør, at mennesker kan søge derhen, hvor de har en ambition om at komme hen,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Pressemødet blev afholdt, efter statsministeren havde orienteret de øvrige partiledere på Christiansborg om situationen, der er eskaleret hen over weekenden, efter at Tyskland og Østrig åbnede deres grænser for tilrejsende flygtninge.

Lars Løkke Rasmussen roste på pressemødet den måde, som det danske politi er gået til opgaven. I Rødby har politiet i dagens løb tilbageholdt tre tog, og i alt 550 udlændinge er registreret. I Sønderjylland har politiet registreret cirka 170 udlændinge siden søndag.

Statsministeren sagde, at politi og myndigheder har udvist »stor professionalisme og betænksomhed«, og det er også helt afgørende, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

»For mig er det helt centralt, at vi skal håndtere det her med værdighed. Jeg ønsker jo ikke, at Rødby Station eller andre destinationer i Danmark skal forvandles til et »mini-Budapest« for nu at udtrykke det på den måde, lød det fra statsministeren, som også kunne fortælle, at tre formodede menneskesmuglere er blevet anholdt af politiet.

Den Nationale Operative Stab er ifølge Rigspolitiet blevet indkaldt på baggrund af den massive flygtningestrøm mod Danmark. Det skal sikre en bedre koordinering mellem forskellige myndigheder i relation til håndteringen af de tilrejsende udlændinge.