Løkke varsler skattelettelser i top og bund i 2025-plan

Regeringen vil sænke skatten, hvis der kan skaffes flertal under efterårets kommende 2025-forhandlinger.

Statsministeren lægger op til skattelettelser - men ikke kun tik de rigeste (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Regeringen foreslår at sænke skatten i top og bund, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for tirsdagens præsentation af regeringens 2025-plan.

Planen skal kigge ti år frem i tiden og tegne billedet for Danmarks økonomi, og ambitionen er at sænke skatten.

- Meget i bunden, en del i toppen og allermest for den langtidsledige, der kommer i job, siger statsministeren i en udsendelse på Facebook.

- For de danskere, der har de laveste indkomster - kassemedarbejderen, rengøringsassistenten, den ufaglærte - der vil vi sænke skatten så meget, at de slipper omkring syv procent billigere i skat.

Det er første gang, at en længe ventet og meget omtalt økonomisk plan bliver lanceret på Facebook.

9400 - da der var flest inde på Løkkes Facebook-side - så med i løbet af de 12 minutter, talen varede. Og der var efterladt flere end 2600 reaktioner i form af både positive og sure tilkendegivelser, da talen var slut.

Flere må dog forventes at se eller gense talen de kommende dage.

Statsministeren gentog undervejs Venstres mantra fra valgkampen sidste år om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Der skal derfor indføres en såkaldt jobpræmie og et jobfradrag.

- Den allerstørste gevinst ved jobreformen opnår den langtidsledige, der går fra ledighed til fuldtidsarbejde, siger statsministeren.

- Vi indfører nemlig en særlig jobpræmie som, sammen med det nye jobfradrag, giver en gevinst, som i kroner og øre langt overstiger, hvad nogen anden opnår.

Jobfradraget er målrettet mennesker med små arbejdsindkomster, lyder det. Men der er også blevet plads til topskattelettelser, som Liberal Alliance har stillet som ultimativt krav til de kommende forhandlinger, der indledes inden længe.

- Vi foreslår også en topskattelettelse på fem procentpoint. Ikke til direktøren med en årsløn på mange millioner, men til den brede gruppe af topskatteydere, nøglemedarbejdere og specialister, der tjener op til en million kroner om året, siger statsministeren.

Der er endnu ikke fremlagt en plan for, hvor pengene skal komme fra.

Men regeringens plan giver mulighed for at løfte velfærden med 22 milliarder kroner ekstra, lyder det. Det er halvdelen af det, der bruges på folkeskolen og mere end det dobbelte af, hvad der bruges på politi.

Lars Løkke Rasmussen har ved flere lejligheder sagt, at verdens største offentlige sektor ikke skal værre større.

- Men fordi vi skaber et råderum ved at træffe ansvarlige beslutninger, kan vi fremover få råd til en lille offentlig vækst hvert år, siger Lars Løkke Rasmussen.

Pengene skal bruges der, hvor de for alvor gør en forskel. Ifølge regeringen er det inden for tre ting: Ældre- og sundhedssektoren, den nationale sikkerhed og investeringer inden for viden og kompetencer til unge.

/ritzau/