Løkke varsler hastemøde for at bremse asylstrømmen

Der er behov for en øjeblikkelig og omfattende reform af den danske asylpolitik, siger Venstres formand på et pressemøde, hvor partiet har præsenteret et asyludspil.

Venstres top præsenterer partiets asylreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Med lavere ydelser og hårdere krav vil Venstre gøre det mindre attraktivt for asylansøgere at søge mod Danmark - og hvis blå blok vinder valget, skal Folketinget umiddelbart efter hastebehandle et lovforslag, der kan bremse asyltilstrømningen.

Det meddeler partiet på et pressemøde tirsdag formiddag.

Flankeret af sin næstformand og politiske ordfører og bevæbnet med et søjlediagram, der afbilder et voksende antal flygtninge, kalder Lars Løkke Rasmussen (V) asyltilstrømningen for »ude af kontrol«.

Af samme grund præsenterede partiet sit eget bud på en reform af asylpolitikken, der har fået det let-afkodelige »Styr på tilstrømningen« som tematitel.

»Danmark er et dejligt land. Vi hænger godt sammen. Vi er en lille nation, der trods vores forskelligheder og uenigheder er et fælles folk med et fælles sprog,« lyder det indledningsvist fra Lars Løkke Rasmussen.

TV: Se pressemødet her hvor Venstre præsenterer deres asyludspil

 

Men der er en slange i paradis, forstås, og den slange er det stigende antal asylansøgere, der på rød bloks vagt er ankommet i stadig større flokke.

»I disse år er vi udfordret af en nærmest eksplosiv tilstrømning af asylansøgere. Det er den største i 15 år, og det er intet, der tyder på, at det tager af,« advarer Lars Løkke Rasmussen.

Og nok har der været krig og ufred, anerkender oppositionslederen, men tilstrømningen er først og fremmest et udslag af regeringens lempelser på asylområdet.

»De mange lempelser har betydning for tilstrømningen. En lønforhøjelse på 10.000 kroner sender et signal, og det er et signal, der bliver aflæst,« siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til de satser, regeringen har indført for flygtninge med børn.

Effekten af hele øvelsen er et pres på økonomien, overbebyrdede kommuner og et øget pres på hele integrationsområdet, der i forvejen har store udfordringer, mener Venstre.

TV: Thomas Larsen: Løkkes asyludspil splitter S og R

 

Partiet foreslår konkret, at man opretter en såkaldt »integrationsydelse«, som flygtninge vil modtage. Beløbet skal være på SU-niveau, og man vil samtidig genindføre optjeningsprincipper på børnecheck og folkepension, ligesom asylansøgere ikke længere skal have mulighed for at bo og arbejde uden for centrene.

Venstre vil samtidig skærpe kravene for at kunne opnå permanent ophold, sådan at det bliver et krav, at man har et arbejde og mestrer det danske sprog.

Venstre meddeler, at man med en eventuel valgsejr vil indkalde Folketinget i sommerferien for at hastebehandle et lovforslag, der skal standse strømmen.

»Hvis ikke vi gør noget, vil vi få en massiv tilstrømning henover sommeren. Der er brug for, at vi får rettet op tingene,« siger Lars Løkke Rasmussen.