Løkke varsler grænsekaos: »En meget ulykkelig situation«

Det danske beredskab er ifølge statsministeren klar, hvis det bliver nødvendigt at følge Sverige og indføre ID-kontrol.

Den svenske ID-kontrol vil forlænge rejsetiden væsentligt for de flere end 30.000 pendlere, der dagligt krydser Øresund. Foto: Sophia Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gør hverdagen langt mere besværlig for tusindvis af borgere, det sætter integrationen i bakgear, og det splitter storbysamfundet omkring Øresund ad.

Sådan beskriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) konsekvenserne af den svenske beslutning om at indføre det såkaldte transportøransvar fra 4. januar 2016. Beslutningen kommer i forlængelse af, at Sverige i midten af november indførte midlertidig grænsekontrol, som medfører, at tog-, bus- og færgeselskaber skal kontrollere, at alle, som rejser ind i Sverige, har gyldige ID med sig.

Kontrollen kommer til at forlænge rejsetiden væsentligt for de cirka 31.000 pendlere, der dagligt tager turen over Øresundsbroen. Noget, som den danske statsminister kalder »en meget ulykkelig situation«.

»Vi er i gang med at forberede, hvordan det kan gennemføres på en måde, så det belaster så lidt som muligt. Men det kommer til at belaste. Det vil betyde længere rejsetid, og det skaber en risiko for, at vi i Helsingør vil opleve trafik, der bryder sammen. Det er på alle måder beklageligt,« sagde Lars Løkke Rasmussen i går efter et orienteringsmøde med alle Folketingets partier.

Løkke: Det danske beredskab står klar

Først efter 4. januar vil regeringen tage stilling til, om Danmark skal følge det svenske eksempel. Men i løbet af de seneste uger er politiet og forsvaret blevet forberedt, så de kan håndtere sådan en situation, forsikrede statsministeren:

»Tvunget af omstændighederne er vi nødt til at have et beredskab, der gør, at vi kan reagere, når svenskerne insisterer på at nedbryde integrationen i Øresundsregionen.«

Regeringens beslutning vil især afhænge af, om antallet af asylansøgere vil stige ved indførelsen af dansk grænsekontrol. Lige nu er vurderingen ifølge Løkke, at det vil resultere i »flere og ikke færre asylansøgere«.

Regeringen vurderer desuden, at halvdelen af dem, der i dag søger asyl i Danmark, ikke har de nødvendige ID-papirer. Derfor kan en potentielt meget stor gruppe asylansøgere strande i Danmark.

Hos Folketingets største fortaler for grænsekontrol, Dansk Folkeparti, er partiformand Kristian Thulesen Dahl bestemt ikke tilfreds med statsministerens afventende position. DF-formanden mener, at der er »alt for meget snak« og for lidt handling fra regeringens side.

»Når svenskerne laver grænsekontrol, må det da gå op for flertallet her på Christiansborg, at så bør vi også gøre det i Danmark,« sagde Kristian Thulesen Dahl efter statsministerens briefing. De Konservative og Liberal Alliance er rede til at indføre dansk grænsekontrol, så snart den svenske træder i kraft. S bakker op om regeringens position.