Løkke: Valget bliver udskrevet inden to uger

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen tror, at statsminister Helle Thorning-Schmidt tirsdag har holdt sin sidste spørgetime i Folketinget før valget. Er det rigtigt, bliver valget udskrevet, inden der er gået to uger.

Tirsdag den 14. april mødes Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen med LO-formand Harald Børsting, efter at sidstnævnte har udtalt, at Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne må undvære LO-støtte i den kommende valgkamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATHIAS BOJESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mon ikke Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), sover med støvlerne på for tiden? For hvis man spørger ham, trykker statsministeren på valgknappen, inden der er gået to uger.

Venstre-formanden spåede om valgdatoen efter tirsdagens spørgetime med Helle Thorning-Schmidt (S) i folketingssalen, og her lagde han altså ikke skjul på, at han tror, valget er lige på trapperne.

»Det har været en spændende spørgetime. Jeg tror, det er den sidste, vi har haft, før der skal være valg,« lød det fra Løkke.

Spørgetimen bliver afholdt hver anden tirsdag, så hvis det går, som Løkke tror, er vi meget tæt på et valg.

Og der er nogle indikationer på, at han kan have ret.

Faktisk har Løkkes egen tidligere rådgiver Mikael Børsting for at halvt år siden opstillet nogle kriterier, der skal opfyldes, før det giver mening for Thorning at trykke på valgknappen. Og de kriterier er ved at være opfyldt.

Det vigtigste er tallet 47 procent.

»Tallet har statsminister Helle Thorning-Schmidts nærmeste rådgivere defineret som ét af fire såkaldte fikspunkter, der skal hakkes af, før hun udskriver folketingsvalg,« sagde Børsting til Mandag Morgen.

Og det tal nåede rød blok i Berlingske Barometer for få dage siden, hvor rød blok står til 47,7 procent af stemmerne. Senest tirsdag tilskrev en måling, som Norstat har foretaget for Altinget.dk, rød blok 47 procent af stemmerne.

Og det burde altså være nok til at indhente blå blok i en valgkamp, lyder det.

Peter Mogensen, der er tidligere rådgiver for Poul Nyrup Rasmussen, som var socialdemokratisk statsminister i årene 1993-2001, har for nylig fortalt til Mandag Morgen, at meningsmålingerne var det »absolut vigtigste« for, hvornår Nyrup ville udskrive valg.

Men derudover skal Thorning signalere tryghed om udlændingepolitikken, og løftebrudsdiskussionen skal forsvinde fra danskernes bevidsthed, har Mikael Børsting argumenteret. Han var med, da Løkke trykkede på valgknappen i 2011.

Regeringen har i den seneste tid sat udlændingepolitikken på dagordenen med blandt andet et integrationsudspil og en kampagne, der signalerer en hård kurs over for flygtninge og indvandrere. Men med hensyn til løftebrudsdiskussionen gør Venstre alt for at bevare befolkningens erindring, så der ser det lidt sværere ud.

Det tredje punkt, Børsting listede op i Mandag Morgen for et halvt år siden, er Thornings personlige troværdighed. Og her ser det også godt ud. Flere målinger har over de seneste måneder vist, at danskerne foretrækker hende som statsminister frem for Lars Løkke Rasmussen.

Så der er ved at være fri bane for Thorning til at udskrive valg, hvis man følger den tidligere Løkke-rådgivers kriterier.

Danskerne selv tror mest på valgdatoen 9. juni, viser tal fra Danske Spil, hvor flere forsøger at hive lidt lommepenge hjem ved at prøve at regne Thorning ud.

»For en måned siden spillede de fleste på, at valget ville blive udskudt længst muligt til september, men den seneste tid har spilinteressen samlet sig om juni måned,« siger Søren Augustesen fra Danske Spil i en pressemeddelelse.

Passer det, bliver valget udskrevet midt i maj. Men Thorning kan som bekendt trække det helt til 14. september, hvor valget senest skal afholdes.