Løkke underkender færøsk forfatning

Et omstridt færøsk forfatningsudkast strider med grundloven og er et skridt ud af rigsfællesskabet, hvis det vedtages, mener statsminister Lars Løkke Rasmusen.

Lars Løkke Rasmussen på Færøerne. Hans kone kommer derfra. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERik Refner

Hvis et omstridt færøsk forfatningsudkast vedtages i sin nuværende form, så vil det reelt være et første skridt ud af rigsfællesskabet med Danmark.

Det konkluderer statsminister Lars Løkke Rasmussen efter et samråd i Folketinget.

- Men hvis man på Færøerne ønsker et moderniseret rigsfællesskab, hvor relationerne er mere løse, og fællesskabet er tyndere, så vil vi respektere det, siger han.

Diskussionen er opstået, fordi et politisk bredt sammensat udvalg under det færøske Lagting i marts enedes om et forfatningsudkast, der fastslår, at "al magt ligger hos Færøernes folk". Hverken grundloven, kongehuset eller Højesteret nævnes i forfatningsudkastet.

Siden har det danske justitsministerium underkendt udkastet som værende i strid med den danske grundlov. På den baggrund forventer Løkke nu, at det bliver forkastet.

- Ved rigsmødet i fredags sagde lagmanden til mig, at koalitionsregeringen ikke vil fremsætte et forslag, som ikke er i overensstemmelse med Danmarks Riges Grundlov, siger Løkke med henvisning til et møde med blandt andre formanden for det færøske landsstyre, Kaj Leo Johannesen fra det liberale Sambandspartiet.

Det færøske folketings- og lagtingsmedlem Høgni Hoydal fra det venstreorienterede parti Republikanerne - som arbejder for øget selvstændighed - mener, at statsministeren dermed smadrer den færøske enighed om forfatningsudkastet.

- Det splintrer den enighed, der var, og jeg tror, at når forslaget skal behandles videre efter olai (Færøernes nationaldag, red.) - altså i den nye parlamentssamling - så vil der være uenighed i stedet for den enighed, der er nu, siger han og fortsætter:

- Man bruger den her ultimative sang med, at hvis I vil noget på den her galaj, så får det konsekvenser i morgen. Og så skræmmer man den færøske befolkning, siger han med henvisning til blandt andet bloktilskuddene til øerne.

/ritzau/