Løkke udskyder afgørende 2025-forhandlinger: »Dansk politik har været frosset ned i en periode«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskyder forhandlingerne om regeringens 2025-plan på ubestemt tid.

Der er stilstand i forhandlingerne om 2025-planen. De kommende uge bliver afgørende for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne om regeringens 2025-plan er kørt så meget fast, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ser sig nødsaget til at udskyde dem på ubestemt tid.

Det meddeler han mandag aften i et interview med DR Nyheder.

Statsministeren opgiver at lande en stor, samlet aftale om 2025-planen og vil i stedet forsøge i første omgang at lave en aftale om finansloven for 2017 samt de mere presserende opgaver, regeringen står over for – eksempelvis afskaffelsen af PSO-afgiften og et nyt ejendomsvurderingssystem.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at dansk politik har været frosset ned i en periode. Vi fremlagde en meget ambitiøs plan – både en finanslov og også en 2025-plan – der med et greb skulle løse en række problemer, Danmark står overfor i de kommende år,« siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

»Vi satte rigtig meget op på bordet, kan man sige. Vi troede, der var noget for enhver smag. Det har der også været, men folk har haft mere travlt med stirre sig blinde på det, man ikke kunne lide. Derfor må man bare konstatere, at med det tidspres, vi har, kan det ikke lade sig gøre at komme i mål. Og jeg synes, at vi skal komme i mål,« lyder det fra statsministeren.

Fastkørte forhandlinger

Regeringen præsenterede i slutningen af august sin stort anlagte 2025-plan – »Helhedsplan – for et stærkere Danmark«, som den er blevet døbt. Og selvom de borgerlige partier, Socialdemokratiet og de Radikale i løbet af de seneste uger har været til adskillige møder hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), har der ikke været tale om reelle forhandlinger.

Forhandlingerne er sat politisk skakmat af Liberal Alliances ultimative krav om en lettelse af topskatten på fem procentpoint for alle topskattebetalere. Og de er kun blevet vanskeliggjort af, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har bekendtgjort, at »det kommer ikke til at ske«, at DF går med til at imødekomme LAs krav.

Det har gjort forhandlingsklimaet så dårligt, at ingen partier har i sinde at realitetsforhandle og afsløre deres positioner eller give indrømmelser til andre af frygt for, at det hele alligevel bare ender med et valg.

Der er flere bundne opgaver, der skal løses inden længe, som de fastkørte 2025-forhandlinger skygger for. Eksempelvis en aftale om finansloven for 2017, som efter planen skulle lande midt i november.

Derudover skal PSO-afgiften afskaffes, og det skal der findes finansiering til. EU-Kommissionen har erklæret afgiften, der betales over elregningen, ulovlig, og derfor er Danmark forpligtet til at finde en løsning inden årsskiftet.

Derudover skal der findes en løsning på det skandaleramte ejendomsvurderingssystem. Det gamle system, der har betydet, at værdien af tusindvis af boliger er blevet vurderet forkert, skal erstattes af et nyt, som ifølge regeringen skal sikre, at danskerne i 2019 får »nye og mere retvisende ejendomsvurderinger«.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at regeringen nu i første omgang vil forsøge at lande en hurtig aftale om de bundne opgaver.

»Man kan bare konstatere, at hvis ikke vi nu kommer i gang med rigtige forhandlinger, og hvis ikke folk møder ind med en ambition om at tale om det, man kan blive enige om – frem for det der skiller – så kommer vi slet ikke hen til nytår. Så vil vi stå her om to uger uden nogen finanslov og dermed i en total blindgyde,« siger statsministeren.

Absolut sidste udkald

Lars Løkke Rasmussens udmelding kommer efter sonderinger på partilederniveau i løbet af de seneste ugers 2025-stilstand.

I løbet af mandagen har både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance da også erklæret sig parate til at dele forhandlingerne op, så der i første omgang landes en aftale om finansloven for 2017 samt de mest presserende opgaver.

I sit ugebrev skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at det er »absolut sidste udkald for finansloven for 2017«, ligesom han understreger, at forhandlingerne har »været i hårdknude« i to måneder, og at de derfor bør opdeles.

»Lad os afprøve, om der er vilje til at lave politiske aftaler om det, vi kan finde enighed om – også selvom spørgsmålet om topskat så udestår,« lyder opfordringen fra Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden betoner over for Ritzau, at alternativet er, at det hele »kuldsejler«.

»Det er oplagt, at man nu sætter sig sammen og laver en aftale om finansloven og så lægger de klumper omkring blandt andet topskat til side i erkendelse af, at vi ikke får dem løst i denne runde,« uddyber Thulesen Dahl.

Deadline til jul

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, siger til Berlingske, at statsministerens manøvre er »en fremragende idé«. Han »oplever på samme måde« som Løkke, at situationen er frosset fast.

»Tingene bevæger sig ikke. Jeg har været til mange møder, hvor der ikke rigtig sker noget. Derfor er det her det rigtige at gøre,« siger Anders Samuelsen.

Opdelingen vil dog gøre det yderst usikkert, om der landes en aftale inden årsskiftet, der honorerer Liberal Alliances ultimative krav om fem procentpoints topskattelettelse »hele vejen op«, som Samuelsen har formuleret det.

Det er nemlig den deadline, LA-lederen har sat, da han i februar sagde til Jyllands-Posten:

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer.«

Anders Samuelsen har i øvrigt siden gentaget over for Berlingske, at Liberal Alliance vil stille et mistillidsvotum til regeringen måske allerede inden årsskiftet, hvis ikke kravet imødekommes.

Adspurgt, om hans trussel stadig står ved magt, lyder Anders Samuelsens svar nu:

»Der er ikke noget nyt. Så jeg har ikke noget at tilføje.«

Så du vil stadig vælte regeringen, hvis ikke du…

Samuelsen afbryder:

»Nej, der er ikke noget nyt. Jeg har ikke noget at tilføje. Men jeg synes, det er godt, hvis der kommer noget bevægelse i det nu.«

»Alt er sat i stå«

Den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, understreger over for Berlingske, at han ingen problemer har med Løkkes manøvre.

»Vi har ikke kunnet få hul på forhandlingerne. Det er rigtig ærgerligt, for 2025-forhandlingerne var et udgangspunkt for at kunne sikre vækst og et velfærdssamfund i Danmark. Men alt er sat i stå,« siger han og fortsætter:

»For os handler det her ikke om, hvordan eller hvornår, man laver aftaler. Bare vi står med en stærk aftale til sidst«.

Pape understreger dog, at de Konservative ikke kommer ind til de finanslovsforhandlinger, der skal være i første omgang, uden krav. Partiet vil her kræve en fortsat fastfrysning af grundskylden – ligesom de fik med finansloven for 2016.

»Vi sidder midt i forhandlinger om en boligaftale, der skal skabe tryghed for boligejerne. Skal vi så først lave en finanslov for 2017, vil ingen kunne tage os seriøst, hvis vi ikke også fastfryser grundskylden. Så det vil være vores hovedkrav,« siger Søren Pape Poulsen.