Løkke truer Konservative med folketingsvalg: I sandhed en skæbnestund

Statsministeren har ingen planer om at fyre sin miljø- og fødevareminister, selvom et flertal i Folketinget har ytret mistillid til ministeren. I stedet har Løkke nu indkaldt de borgerlige partiledere til forhandlinger for at finde ud af, om tilliden kan genoprettes.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gordisk knude.

Sådan betegnede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på onsdagens pressemøde den krise, som de borgerlige partier er endt i.

»Nu står vi i sandhed i en skæbnestund med en gordisk knude, hvor tingene er kørt fast. Så siger man jo om gordiske knuder, at dem skal man bare hugge over. Det kan jeg godt få øje på. Det kan man nemt gøre,« sagde statsministeren på dagens pressemøde.

»Den ene måde at gøre det på, er at jeg skiller mig af med miljø- og fødevareministeren. Men hende nærer jeg sådan set tillid til. Hende anser jeg som dygtig og hårdarbejdende minister. Så det er ikke en særlig attraktiv løsning. Slet ikke fordi, det kan skabe præcedens. Vi kan ikke have et tillidsfuldt samarbejde, hvor man pludselig trække taburetten under en minister. Hvem bliver så den næste? « fortsatte Løkke, inden han gik videre til den anden mulighed, han ser.

»Den anden måde at hugge en gordisk knude over på er at udskrive et folketingsvalg,« sagde Løkke, der med stor sans for dramaet henviste til, at der er en betydelig risiko for, at regeringsmagten i så fald vil ryge over til rød blok.

»Det er bestemt også en mulighed, men det rummer i sig selv en risiko. Så det er egentlig heller ikke særlig attraktivt,« konkluderede han og kom så frem til pointen:

»Det forekommer mig ikke særlig attraktivt at hugge knuden over, så derfor er spørgsmålet, om det ikke er bedre at prøve at løsne den. Det vil jeg i hvert fald gerne give et forsøg.«

Statsministeren har derfor indkaldt partilederne fra de borgerlige partier til forhandlinger i statsministeriet onsdag kl. 16.

»Så må de forhandlinger afklare, om der kan findes en løsning, hvor tilliden kan genopbygges,« sagde statsministeren inden han igen forlod Spejlsalen.

Sagen eskalerede tirsdag aften, da det ellers trofaste støtteparti de Konservative, valgte at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ovenpå ministerens håndtering af Landbrugspakken.

En mistillid, som statsministeren ikke kan genkende. Derfor satte han tirsdag hårdt mod hårdt, og skrev kort efter på Facebook og Twitter, at han havde indkaldt lederne af de blå partier til et møde tirsdag aften for at »se om regeringen fortsat har flertal til at være regering.«

Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Tuesday, 23 February 2016

På dagens pressemøde understregede Lars Løkke Rasmussen også, hvor overrasket han er over forløbet. For på sit ugentlige møde med partilederne i blå blok tidligere på dagen tirsdag, havde han ingen fornemmelse af, hvad der var på vej.

»I går aftes modtog jeg så en opringning ud af det blå fra formanden for de Konservative, som kunne meddele, at Konservative ikke nærer tillid til en af mine ministre. Ret dramatisk udvikling. Svært at forstå. Derfor indkaldte jeg partilederne fra regeringens parlamentariske grundlag i går aftes for simpelthen at blive klogere på, hvad det her er et udtryk for.«

»Siden har jeg brugt tiden på at orientere mig lidt grundigere i selve sagen. Forstå tallene i dybden, forsøge at forstå om der er givet forkerte oplysninger,« sagde Løkke om de 17 timer, der er gået, siden han sidst kommenterede sagen. Han konkluderede:

»Ministeren har gennemført præcis den pakke, som ikke bare regeringen - men alle borgerlige partier - er gået til valg på. Men på trods af det er der nu pludselig ikke tillid til ministeren.«

»Så må man spørge sig selv, om den mistillid har en sådan karakter, at den ikke kan overvindes. Skal den føre til, at det borgerlige samarbejde kører fast? For det er jo der, vi er i mine øjne. Det handler om langt mere end landbrugspolitik, om om det borgerlige projekt er levedygtigt. Om der er tillid mellem partierne der gør, at vi sammen kan lede landet. Det har vi brug for at finde ud af,« sagde han.

DR kunne onsdag fortælle, at Løkke under mødet med de blå partiledere tirsdag aften, gjorde sagen om Landbrugspakken og Eva Kjer Hansens overlevelse som minister til en sag om regeringens overlevelse. For angiveligt gjorde statsministeren det på mødet klart, at hele regeringen vælter, hvis de Konservative står fast på mistilliden til Eva Kjer Hansen.

Søren Pape Poulsen har flere gange i løbet af onsdagen været ude og understrege, at partiet holder fast i mistilliden til ministeren.