Løkke: Thorning har svævet i terror-vildfarelse

Det undrer både Venstre og Dansk Folkeparti, at statsministeren efter eget udsagn ikke kendte til svigt af sikkerheden omkring synagogen i Krystalgade før »for nylig«.

Terror i København. Statsminister Helle Thorning-Schmidt holder pressemøde for udenlandske medier i Statsministeriet mandag eftermiddag d. 16. februar 2015, i forbindelse med weekendens skudattentat i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), har svært ved at forstå, hvordan statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) først for nylig kan være blevet opmærksom på, at myndighederne svigtede beskyttelsen af blandt andet synagogen i Krystalgade efter terrorangrebet på Krudttønden 14. februar.

»Det undrer mig af flere grunde. Som almindeligt interesseret i den her sag brugte jeg selv lidt kræfter mandagen efter angrebet. Jeg besøgte sårede betjente, talte med folk i miljøet omkring synagogen. Det stod mig fuldstændig klart allerede der, at der havde været nogle svigt,« siger Lars Løkke Rasmussen under tirsdagens spørgetime med statsministeren i Folketingssalen.

Han spørger Thorning direkte:

»Har statsministeren indtil for få dage siden svævet i den vildfarelse, at politiet var til stede ved synagogen umiddelbart efter angrebet på Krudttønden?«

Og dertil lyder svaret fra Thorning:

»Ja, det er rigtigt. Jeg blev først i forbindelsen med terrorredegørelsen klar over det.«

I et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets retsudvalg fremgår det tirsdag, at politiet 16. februar skrev til ministeriet, at bevogtningen blev etableret omkring klokken 19.30 ved synagogen. Men både justitsministeren og statsministeren henviser til, at oplysningen kom på baggrund af et spørgsmål om omfanget af bevogtningen under terrorangrebet - og ikke om starttidspunktet for den faste bevogtning.

Oplysningen om, at statsministeren således først i weekenden blev bekendt med den sene sikkerhed af synagogen, modtog Lars Løkke Rasmussen »med forundring«, siger han.

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF) bruger sin taletid under spørgetimen på at bore i terrorredegørelsen. For har Statsministeriet og embedsmændene ligesom statsministeren heller ikke været klar over, at bevogtningen af synagogen ikke skete »øjeblikkeligt«, vil DFs formand vide.

»Jeg føler mig helt overbevist om, at hvis nogen i Statsministeriet havde vidst, at dét, jeg sagde på pressemødet, ikke var korrekt, så havde jeg fået det at vide,« siger Helle Thorning-Schmidt. Desuden ville PET have haft mulighed for at korrigere oplysningen i dagene efter pressemødet 16. februar.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) kalder de borgerliges kritik af statsministeren og regeringen for uklædeligt.

»Den her sag er så alvorlig, at jeg finder det dybt uklædeligt af de borgerlige at køre fnidder på den,« siger hun og henviser til, at Enhedslisten ikke er bleg for at rette kritik af regeringen.

»Men der er absolut intet, der tyder på, at statsministeren eller andre ministre har videregivet forkerte informationer bevidst.