Løkke talte om forsoning - men tiden rummer konflikt

»Med afsæt i de dramatiske begivenheder i 2015 - herunder de historiske folkevandringer og de blodige terroranslag - forsøgte Løkke at appellere til sammenhold.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin nytårstale på Marienborg. Billederne er optaget tirsdag d. 29 december 2015. Statsministerens nytårstale optages 29/12 på Marienborg, Nybrovej 410. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen sidst holdt nytårstale til nationen, skete det under finans- og gældskrisen, der ramte Europa med voldsom kraft og forvandlede hans regeringstid fra 2009 til 2011 til en periode med konstant krisestyring.

Her ved indgangen til 2016 sidder Løkke atter i Statsministeriet, og endnu engang skal han forsøge at føre Danmark igennem et dramatisk og historisk opbrud.

"Vi står midt i det, der måske er den største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede," lød hans sigende karakteristik af flygtninge- og immigrantkrisen.

Med afsæt i de dramatiske begivenheder i 2015 - herunder de historiske folkevandringer og de blodige terroranslag - forsøgte Løkke at appellere til sammenhold:

Terrorister skal ikke have lov til at underminere friheden i de lande, de angriber, og de skal ikke have held til at udløse konflikter mellem Vesten og islam, sagde statsministeren.

I forhold til flygtninge- og immigrantkrisen konstaterede han, at der ikke findes lette løsninger, og han slog fast, at yderpositionerne i debatten ikke dur til noget som helst. "Vi kan ikke åbne Danmark for alle. Vi kan heller ikke vende ryggen til og hygge os i smug," sagde han.

I stedet leverede han et forsvar for regeringens linje, der består i, at man gør mange ting på én gang og konstant justerer kursen efter realiteterne. "Vi skal holde hjertet varmt og hovedet koldt. Navigere mellem idealisme og realisme," sagde han.

Derfor skal Danmark give støtte til de områder, som flygtninge og immigranter vil væk fra, og derfor skal Danmark fortsat presse på for at få styrket Europas ydre grænser. Men samtidig advokerede han for, at regeringen har været nødt til at stramme udlændinge- og asylpolitikken for at kunne kontrollere tilstrømningen til Danmark. Og han gjorde det i samme åndedrag klart, at regeringen er parat til endnu et vidtgående skridt - nemlig at indføre grænsekontrol til Tyskland - hvis Sveriges ID-kontrol fra den 4. januar fører til en ophobning af immigranter og asylansøgere på dansk grund.

Kommer der for mange hertil, vil integrationen fejle i stor skala, hvilket i næste omgang vil udløse en enorm regning - menneskeligt og økonomisk - lød budskabet.

På den måde forsøgte Løkke at nå ud til de mange danskere, som godt ved, at udfordringerne er ekstraordinære, og som søger efter et lederskab, de kan have tillid til.

At tilliden til politikerne er i bund, kom Løkke selv ind på, da han konstaterede, at løftebrud og personsager - herunder hans egne - har skabt kløfter og spredt mistillid.

På den baggrund efterlyste han en ny samtale, hvor alle lytter mere - og måske især til dem, de er uenige med. Han understregede, at tilliden må og skal genskabes. "Hvis vi mister evnen til at tale sammen på kryds og tværs i samfundet, så mister vi noget meget dansk. Ja, hvis jeg skal sige det lidt højstemt. Så mister vi det særlige ved vores demokrati. Det brede samarbejde, som Danmark bygger på. Det må ikke ske."

Spørgsmålet er, om det vil lykkes at skabe en bedre samtale og sikre større samling? Svaret er, at det bliver svært.

I flygtninge- og immigrantpolitikken skærer en skarp front sig gennem det politiske landskab, og alt tegner til, at udlændinge- og asylpolitik også fremover vil være en kampplads, der deler politikere og befolkning.

Når det kommer til integration, bliver det en kolossal opgave at skabe markant bedre resultater. Om kort tid samler Løkke arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationer, bl.a. for at få flere udlændinge i job. Men inden forhandlingerne går i gang, er hans forslag om at indføre en indslusningsløn, som kan give udlændinge bedre fodfæste på arbejdsmarkedet, blevet skudt ned.

Når det handler om hans ambition om at sænke skatten på arbejde, er risikoen, at forhandlingerne ender i sammenbrud snarere end kompromiser, som et bredt flertal vil støtte.

Set i dette perspektiv kan Løkkes nytårstale meget vel ende med at blive husket for gode intentioner, der fik det svært i mødet med tidens enorme udfordringer og et delt folketing. Én ting er sikker: Statsministeren får brug for al sin kunnen og sit håndværk for at kunne manøvrere Danmark - og regeringen - sikkert gennem 2016.