Løkke: Stram udlændingepolitik risikerer at blive revet ned

Statsministeren mener, at Socialdemokratiet vil føre en for slap udlændingepolitik som regeringsparti.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) frygter, at udlændingepolitikken bliver for slap, hvis Socialdemokratiet vinder regeringsmagten. Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den borgerlige regering har leveret de nødvendige stramninger i udlændingepolitikken. Men en socialdemokratisk regering vil ikke kunne følge det op, men vil slå ind på en slappere kurs, fordi partiets parlamentariske grundlag ønsker det.

Det vurderer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag efter spørgetimen med statsministeren i Folketingssalen.

Han erklærer sig uenig i postulatet om, at Folketingets tre største partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, overordnet set er meget enige om udlændingepolitikken.

»Faktum er, at alle partier, der vil gøre Mette Frederiksen (S-formand, red.) til statsminister, generelt synes, at man skal lempe det hele,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Og Socialdemokratiet synes, at det, vi har lavet med kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers-reglen, er forkert.«

»De vil sætte ydelserne op. De vil så ikke lige fortælle, hvor meget de vil sætte dem op, men de vil sætte dem op. Så det er et ubestrideligt faktum, at hvis der kommer et nyt flertal, så vil man sætte de her ydelser op, og det bekymrer os,« siger han.

De Radikale, der ventes at blive støtteparti for en mulig socialdemokratisk regering efter valget, har stillet krav om lempelser i udlændingepolitikken.

Venstre afholdt tidligere tirsdag et pressemøde i partiets gruppeværelse på Christiansborg.

Omdrejningspunktet for pressemødet, der havde deltagelse af tre Venstre-ministre, var, hvordan den danske udlændingepolitik ville have set ud, hvis Socialdemokratiet fortsat havde siddet ved regeringsmagten.

Blandt andet mener Venstre, at Danmark ville have modtaget 53.300 flere asylansøgere fra 2014 til 2018, hvis der var ført en rød politik i den periode.

Venstre fik for nylig lavet en grafik, hvor der står, at Socialdemokratiet vil sørge for "10.000 kroner ekstra om måneden til arbejdsløse indvandrere".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ser ikke noget problem i det.

»Da vi lavede integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen, da var folk imod det. Og hvis ikke det var der, så ville en flygtningefamilie få 10.000 kroner mere om måneden.«

»Og så står der et samlet sæt af partier, der for at støtte Mette Frederiksen siger, at vi skal rulle det der baglæns.«

»Og Mette Frederiksen har allerede inden valget, og inden man er kommet i forhandlingslokalerne, givet den åbning og sagt, "ja, ydelserne skal sættes op, der skal laves en ydelseskommission". Så er det vel relevant at prøve at få et svar på, hvor meget de skal sættes op,« siger statsministeren.

/ritzau/