Løkke straffes næppe for at tale usandt

Lars Løkke Rasmussen var som statsminister ikke forpligtet til at tale sandt om sin eventuelle viden om »knas« i Integrationsministeriet. Det fastslår en lektor i forvaltningsret efter nye afsløringer i statsløsekommissionen.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det får næppe konsekvenser for Lars Løkke Rasmussen (V), hvis det viser sig, at han som statsminister talte usandt om, hvornår han fik kendskab til Integrationsministeriets problemer med at sikre statsløses rettigheder.

Det vurderer Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, efter tirsdagens afhøring af tidligere departementschef Karsten Dybvad i statsløsekommissionen.

»Selv hvis Løkke har fået kendskab til sagen før, han vil indrømme, betyder det jo ikke i sig selv, at sagen er blevet håndteret anderledes,« forklarer Bønsing.

Tirsdag satte Statsministeriets forhenværende departementschef sig i den varme stol for at give sin version af sagens forløb. Her fortalte han, at daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen allerede blev orienteret om, at Integrationsministeriet havde problemer med overholdelsen af unge statsløses ret til dansk statsborgerskab, i efteråret 2009.

Der var »knas« i Birthe Rønn Hornbechs (V) ministerium, sagde Karsten Dybvad ifølge sin egen forklaring til Løkke.

»Det skete ud fra devisen om, at en statsminister aldrig må blive overrasket,« forklarede han.

Det står i stærk kontrast til Løkkes egen forklaring om, at han først blev opmærksom på sagen, da den begyndte at rulle i medierne. Det skete i dagbladet Information i begyndelsen af 2011, og 1. marts samme år sagde Lars Løkke:

»For så vidt angår min egen person, så har jeg fået kendskab til denne her sag i takt med, at den sag er rullet op. Og jeg er ikke bekendt med, at det skulle forholde sig anderledes med hensyn til Statsministeriet.«

Men selv hvis det ikke stemmer, så er der ikke noget at komme efter rent juridisk, forklarer Sten Bønsing.

»Det er i sig selv ikke noget juridisk problem. Der er ikke noget krav om, at man som minister taler sandt over for offentligheden. Der er kun krav om, at informationerne til Folketinget skal være sande. Der er principielt ikke noget juridisk problem i at vildlede offentligheden eller journalister,« siger han.

Spørgsmålet om den tidligere regerings viden om bruddet på de internationale konventioner, som endte med at koste Birthe Rønn Hornbech (V) posten som integrationsminister, er centralt for statsløsekommissionen. Her er et af de helt store spørgsmål, hvem i den politiske top, der vidste, hvorfor man ikke orienterede Folketinget, som der er pligt til.

Nuværende departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen, som afløste Karsten Dybvad i 2010, har fortalt kommissionen, at han først hørte om sagen i medierne i 2011. Hans indtryk er, at det samme gælder Lars Løkke Rasmussen.

»Mit billede er, at det er samtidig med mig. Altså i slutningen af januar 2011, da pressen skriver om det,« sagde Christian Kettel Thomsen.

Lars Løkke Rasmussen meddeler via sin særlige rådgiver, at han ikke har nogen kommentarer, så længe kommissionens arbejde står på. Han giver sin version af sagen 29. maj, hvor det er hans tur til at vidne for kommissionen.