Løkke: Statslige job ud af København

Venstre-formanden giver interview til en række lokal- og regionalaviser, hvor han blandt andet lover at flytte flere statslige arbejdspladser ud af hovedstaden.

Venstre-formanden giver interview til en række lokal- og regionalaviser, hvor han blandt andet lover at flytte flere statslige arbejdspladser ud af hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATHIAS BOJESEN

Vælgerne uden for København og omegn kan se frem til milde gaver, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister.

Venstres formand giver lørdag interview til en række lokale og regionale aviser, hvor han fremlægger partiets landdistriktspolitik, der blandt andet handler om at skabe flere arbejdspladser i Danmarks udkantsområder. Et af punkterne i udspillet er den omdiskuterede udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet.

»I dag er statslige arbejdspladser slet ikke et politisk prioriteret område. Vi skal sammen tage ansvaret, for hvis vi gør, som vi hidtil har gjort, fortsætter alt med at samle sig i København,« siger Lars Løkke Rasmussen til JydskeVestkysten.

I et interview med Sjællandske Medier, der dækker det meste af Sjælland bortset fra København, siger statsministerkandidaten dog, at han ikke er klar til at sætte navn på de statslige institutioner, der skal ud af hovedstaden.

»Det ville være useriøst at love, at de og de arbejdspladser ender der og der. Men vi skal tænke et regionalt perspektiv ind og lave et reelt omkostningstjek, hver gang vi skal samle eller flytte statslige arbejdspladser rundt,« siger han.

Ligeledes understreger Løkke, at udflytningen af de statslige arbejdspladser kun skal ses som et supplement til den vækst i den private sektor, som Venstre vil sikre med sine initiativer.

»Det er jo klart, at hvis man som familie skal overveje, om man skal bosætte sig et sted, skal der være job til begge forældre. Det er i det lys, udflytningen af statslige arbejdspladser skal ses,« siger han til Sjællandske Medier.

Over for Nordjyske Stiftstidende løfter han imidlertid sløret for en af de statslige institutioner, der kan ende med at blive flyttet, nemlig Geodatastyrelsen under Miljøministeriet, hvis 300 medarbejdere i dag slår deres folder på Rentemestervej i Københavns Nordvestkvarter.

Ifølge Løkke kunne styrelsen passende flyttes til Aalborg, hvor landets landmålere bliver uddannet - et forslag Venstres landdistriktsordfører tidligere har forfægtet.

»Det er noget, Venstre gerne vil. Det er ikke noget, vi kan gøre, uden at andre vil være med til det,« siger statsministerkandidaten til avisen.

Til Fyens Stiftstidende siger han, at flytning af arbejdspladser i sig selv ikke skaber vækst i samfundet.

»Odense får jo ikke noget ud af, at vi flytter noget til Aalborg. Vi vil heller ikke have flere offentligt ansatte. Der er blevet færre offentligt ansatte i hele landet undtagen ét sted, i København, hvor der er blevet flere. Derfor giver det god mening at flytte institutioner, når der er sammenhæng i det som med Geodatastyrelsen og uddannelsen (landmåleruddannelsen, red.),« siger Lars Løkke Rasmussen.