Løkke "snød" Hanne Boel for 30.000 kr

Da Lars Løkke Rasmussen var meget ung, kom han helt galt afsted som koncertarrangør, fremgår det af en ny politisk biografi om landets statsminister.

Forsiden af bogen og et uddrag af side 33. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skulle gå hen og tabe næste folketingsvalg til Helle Thorning-Schmidt (S), er det nok ikke en karriere som koncertarrangør, han skal kaste sig over. Da han for godt 27 år siden forsøgte sig i den branche, faldt det mildt sagt noget uheldigt ud.

Det fremgår af en ny politisk biografi om Danmarks statsminister med titlen "Lars Løkke", som journalisten og forfatteren Niels Krause-Kjær har skrevet. I 1982, da Lars Løkke er 17 år, er han med til at stifte en forening i hjembyen Græsted i Nordsjælland. "Foreningen af Gamle Spejdere i Græsted" har til formål at samle penge ind til et folkevognsrugbrød. En sådan bil vil Løkke og hans kammerater investere i for at kunne rejse rundt i Europa.

Vennerne går blandt andet i gang med at fabrikere julekort med særligt logo, men indtjeningen ved at sælge dem batter ikke rigtigt til at kunne købe et stort folkevognsrugbrød. Men så får den nuværende statsminister en idé. Han vil arrangere en stor koncert i Gribskovhallen midt i Græsted by på sankthansaften. Det på det tidspunkt halvukendte danske popband Rocazino bliver booket i god tid inden. Men inden den store koncertaften sker der det, at Rocazino får et stort hit med nummeret "Elsk mig i nat." Og så er Rocazino pludselig for store til at spille i Gribskovhallen.

Til gengæld kan koncertbureauet byde på et andet talentfuldt band: Blast med Hanne Boel, Tina Schäfer og Lise Dandanell. Blast har dog ikke nogen stor folkelig appel, og det får unge Løkke at mærke på den hårde måde. Under 100 mennesker køber billet til koncerten, og de manglende entréindtægter gør, at Lars Løkke nu står tilbage med en stor regning fra bandet. Honoraret er på 30-40.000 kr., og bandet har haft en del udgifter til roadies og leje af lys- og lydanlæg.

Men til bandets store overraskelse nægter den nu 18-årige Lars Løkke Rasmussen, at betale regningen. Det sker med et argument om, at han kun var 17 år, da han skrev under på bookingkontrakten. Dermed var han ikke myndig og kontrakten er ugyldig, argumenterer Løkke.

Blast pudser en advokat på Løkke, men han giver sig ikke. Og til sidst må advokaten konstatere, at den unge mand har fat i - om ikke den moralske - så i den juridisk lange ende. Når underskriveren af kontrakten var under 18 år, kan man ikke kræve betalingen ind.

Bandmedlemmerne i Blast rasede. "Kun to gange gennem et langt musikliv har bandleder Bjarne Thanning oplevet ikke at få det aftalte honorar for en koncert," lyder det i Niels Krause-Kjærs bog.

Her fremgår det også, at det gendannede Blast i foråret 2009 gik med tanker om, hvordan de endelig kunne få deres tilgodehavende kradset ind.

"Da den mindreårige fra Gribskovhallen gik hen og blev statsminister, talte de for sjov om at lave en støttekoncert for ham, så de kunne få deres penge hjem," fremgår det af den nye biografi.

Et år senere, i 1983, lykkedes det i øvrigt Løkke og co. at skrabe penge sammen til folkevognsrugbrødet og rejsen rundt i Europa.

"Lars Løkke - Et portræt af Danmarks statsminister" af Niels Krause-Kjær udkommer i dag torsdag den 29. oktober. 272 sider. 250 kr.

Læs første kapitel gratis her på berlingske.dk