Løkke smed en bombe – og tidligere V-minister bakker op: »Der er bestemte politikere, der trænger til en længere pause på udskiftningsbænken«

Dagens overblik: Med mindre end 24 timer til valgstederne åbner, lykkedes det tirsdag eftermiddag Lars Løkke Rasmussen at smide endnu en valgbombe, idet han nu opgiver tanken om at danne en VLAK-regering. I stedet har han blikket rettet mod Socialdemokratiet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) opgiver at danne en VLAK-regering efter folketingsvalget onsdag. Han går i stedet efter en regering hen over midten. Arkivfoto af Mette Frederiksen, Morten Østergaard og Lars Løkke Rasmussen fra Demokratiets Aften hos DR 3. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Velkommen til den sidste politiske aftenpost inden folketingsvalget.

Og sikke en afslutning.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har besluttet, at valgkampen skal være lang - til gengæld sørger han for, at den ikke bliver kedelig.

Med mindre end 24 timer til valgstederne åbner, er statsministeren således kommet med en ny udmelding: Venstres førsteprioritet er nu at danne regering hen over midten.

»Jeg er nået til den konklusion, at hvis Venstre får et styrket mandat i morgen, så vil jeg bruge al min energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten,« sagde han tirsdag eftermiddag til TV2 og tilføjede:

»Der er brug for samling på midten.«

Statsministeren gik først til valg på at fortsætte den borgerlige VLAK-regering. Så lancerede han pludselig en ny bog, »Befrielsens øjeblik«, hvor han åbnede op for en SV-regering. Og nu er plan A altså, at der skal dannes en national samlingsregering hen over midten.

Adspurgt om, hvem Løkke ser for sig på statsministerposten i en eventuel midterregering, siger han:

»Som jeg ser det, er der ikke andre end mig, der kan være statsminister i det projekt, fordi der er ikke andre end mig, der tror på det«.

På Facebook har Løkke lagt en video op, hvor han gør det klart, at hans udmelding ikke er »et fravalg af andre«.

»Der er andre partier, som jeg også har et godt samarbejde med. Sådan vil det forhåbentligt også være fremover,« siger han.

Men statsministerens udmelding møder hård kritik fra den hidtidige liberale regeringspartner, Liberal Alliance.

»Jeg synes, det er et stort svigt af det borgerligt-liberale Danmark, Lars Løkke Rasmussen har gang i her,« siger leder Anders Samuelsen (LA) til TV2 News og fortsætter:

»Lars Løkke Rasmussen har valgt at aflive tanken om, at han skal stå i spidsen for et borgerligt-liberalt Danmark.«

De Konservative gør det klart, at de ikke kan gå i regering med Socialdemokratiet.

Om Løkke har fundet inspiration til sin udmelding på Jyllands-Postens forside er uvis. Men her har de Radikales næstformand, Martin Lidegaard, tirsdag kaldt en SV-regering for »et drømmescenarie«.

»Jeg kan både se De Radikale som en del af sådan en regering, og jeg kan også se De Radikale som parlamentarisk grundlag. Det er ikke afgørende,« siger Lidegaard til avisen.

Efter Løkkes udmelding slår de Radikales leder, Morten Østergaard, dog fast, at Løkke ikke skal stå i spidsen for en eventuel SV-regeringen: »Hvis vi har de afgørende mandater, når stemmerne er talt op i morgen, så får Danmark en ny statsminister,« siger han til Ritzau.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, afviser imidlertid ideen.

»Vi går til valg på en ny retning for Danmark. Derfor går vi til valg på at danne en ny socialdemokratisk mindretalsregering,« fastholder hun over for Ritzau og kalder Løkkes udmelding for »useriøs«:

»Jeg synes faktisk ikke, at det er udtryk for lederskab at foreslå tre forskellige regeringer i én valgkamp,« siger hun.

I Berlingskes Valgstrøm finder Løkke heller ikke stor opbakning til sin udmelding. Her omtales den som en »politisk selvmordsaktion« af kommentator og radiovært Lars Trier Mogensen, som »det brændte partis politik« af kommentator og radiovært Mikkel Andersson, og som »Løkkes sidste skaktræk« af Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.

Dog bakker tidligere V-minister Søren Pind op om Løkke - han mener, at »forræderiet mod det borgerlige Danmark blev begået for længst - det blev begået mod den borgerlige regering af DF og af LAs nidkære og til tider hadske kamp mod hinanden,« skriver han.

Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget, mener ikke, at en SV-regering har nogen gang på jorden: »Jeg tror overhovedet ikke, at det kan lade sig gøre. Jeg tror langt hellere, at socialdemokraterne vil tage et nyvalg end at gå ind i den konstellation,« siger han til Ritzau.

Få overblikket - hver dag


Under valgkampen holder Berlingske dig orienteret med en morgenpost, en daglig analyse og en aftenpost. Det giver dig et dagligt overblik over de vigtigste historier, analyser og debatter fra valgkampen.

Få overblikket under hele valgkampen direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve. Du tilmelder dig samtidigt den politiske morgenpost, der fortsætter efter valgkampen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. I periode med folketingsvalg, kan der komme flere daglige opdateringer med de seneste opdateringer om dette. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dagens korte nyheder

1. DF-diskussion om publikum ved TV-debatter

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) mener, at der mandag aften i DRs partilederdebat var et »elendigt publikum udvalgt nøje af DR«, skrev hun på Twitter. DR har oplyst, at publikum bestod af borgere fra hele Danmark, og at der har været en fri og åben tilmelding for alle. Siden har næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, udtalt, at DR helt bør droppe publikum ved politiske debatter, fordi der går for meget show i den.

Læs mere her.

2. Alternativet plaget af religiøs konflikt

En strid om islamiske trosretninger skaber splittelse mellem to af Alternativets folketingskandidater med pakistansk baggrund, skriver Jyllands-Posten.

Kandidaterne Shahzad Riaz og Kashif Ahmad tilhører henholdsvis trosretningen sunni og ahmadiyya inden for islam. I Pakistan ses ahmadiyya-muslimer som kætterske, og på en løbeseddel uden afsender samt under et møde i Pakistan Society Denmark hænges Kashif Ahmad ud som »ikke muslim« og som tilhænger af »en løgnagtig profet og falsk frelser, som har hånet Muhammed og Kristus«.

Kashif Ahmad er chokeret over at se den lækkede video fra mødet samt løbesedlen: »I Pakistan bliver folk slået ihjel pga. det her. Det skræmmer mig, at det bliver en del af en dansk valgkamp, hvor det på ingen måder hører hjemme,« siger han til Jyllands-Posten.

Læs mere her.

3. Enhedslisten kræver stop for syge i arbejdsprøvning

Det skal ikke længere være muligt for landets kommuner at erklære syge borgere jobparate eller sende dem i arbejdsprøvning, hvis en læge vurderer, at deres helbred ikke kan holde til det. Det mener Enhedslisten, og det krav tager partiet med til regeringsforhandlinger, skriver A4 Nu.

Læs mere her.

4. Klimaet løber med opmærksomhed i valgkampen

Klima- og miljødagsordenen fylder lige nu mest i valgkampen ifølge en undersøgelse fra Roskilde Universitet, som er baseret på data fra knap 100 danske nyhedsmedier og udvalgte udsendelser på tv og i radio.

I starten af valgkampen var der stort fokus på flygtninge og indvandrere, men nu fylder klima og miljø mest med 25 procent af omtalen i de udvalgte medier.

Læs mere her.

Dagens Gallup-måling

I Kantar Gallups sidste måling inden folketingsvalget ser Dansk Folkepartis nedtur ud til at fortsætte. Socialdemokratiet står stille, mens Venstre går frem sammen med de Radikale, de Konservative og SF. Desuden står Nye Borgerlige til at komme i Folketinget.

Læs mere her.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Dagens Analyse

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen har ikke stor tiltro til, at Løkke får sin ønskede SV-regering:

»Hverken en SV-regering eller en regering bestående af f.eks. Socialdemokratiet, Venstre, de Radikale og de Konservative er særlig realistisk på nuværende tidspunkt,« skriver han i en analyse.

»Det ved Løkke – med sit store indblik i politik – selvfølgelig bedre end de fleste.«

»Når han alligevel gerne vil have, at ideen om en bred regering rumsterer i vælgernes hoveder helt frem til, at valglokalerne lukker onsdag aften, skyldes det, at han mener, at en bred regering i den bedste af alle verdener ville kunne forlene dansk politik med større stabilitet. Han har selv stået i spidsen for en samspilsramt regering – og en usammenhængende politisk blok i Folketinget – siden 2015. Han ved derfor om nogen, hvor svært det har været at finde sammen om en fælles kurs,« skriver Thomas Larsen.

Læs mere her.

Dagen GIF

Er delt af en bruger på Twitter ved navn Emilie Borup Demant, der tilsyneladende er medlem af Venstres Ungdom og har brevstemt for nogle uger siden. Hun lader ikke til at være helt tilfreds med Lars Løkke Rasmussens udmelding, der har aflivet VLAK-regeringen.

Dagens politiske podcast

For præcis fire uger siden udskrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valget. Nu er der under 24 timer, til danskerne skal stemme. I dagens udgave af »90 mandater«, Berlingskes valgpodcast, ser nogle af de skarpeste hjerner på avisen tilbage på valgkampen.

Udlandsredaktør Ida Ebbensgaard er vært, mens chefredaktør Mette Østergaard, samfundsredaktør Bent Winther og nyhedschef Simon Andersen blandt andet diskuterer betydningen af Løkkes bog, »Befrielsens øjeblik«.

Og så er der en forudsigelse om, at denne valgkamp bliver »den valgkamp i 100 år, der genererer flest skuffede vælgere«.

Lyt med her.

Dagens partilederdebat

Den sidste partilederdebat før valget sendes tirsdag aften klokken 20 på TV 2.

Natasja Crone styrer debatten mellem de 13 partiledere i programmet »Det sidste ord«.

Alt det praktiske på valgdagen i morgen

Du kan stemme fra klokken 08.00 frem til klokken 20.00 onsdag.

På dit valgkort, som du har fået tilsendt med posten, står adressen på det sted, du skal stemme. Husk at tage valgkortet samt billed-id med til afstemningsstedet.

Når du ankommer, skal du oplyse din fødselsdato og aflevere dit valgkort til en såkaldt valglistefører. Her får du i stedet udleveret din stemmeseddel.

Husk, at du kun må sætte ét kryds på stemmesedlen. Ikke nogen smileyer. Ingen kruseduller i kanten. Kun ét kryds - ellers risikerer du, at stemmesedlen bliver erklæret ugyldig. Hvis du i ren iver kommer til at sætte dit kryds det forkerte sted, kan du få udleveret en ny stemmeseddel.

Er du stadig i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, så kan du tage Berlingskes kandidattest herunder:

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med