Løkke skal forklare mørklagt FN-kritik af smykkeloven

Enhedslisten indkalder statsministeren til samråd for at få kastet lys over hemmeligstemplet brev fra FN.

Enhedslisten vil have en redegørelse for, i hvilket omfang Lars Løkke Rasmussen har været involveret i hemmeligholdelsen af et kritisk brev fra FN om Danmarks smykkelov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Da den udskældte danske smykkelov i begyndelsen af året trak overskrifter i udenlandske medier, skrev FN's generalsekretær en advarsel til den danske regering.

Heri bad Ban Ki-moon statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at droppe loven. Folketinget fik dog aldrig advarslen at se, fordi brevet blev stemplet som fortroligt.

Dermed kendte politikerne ikke til advarslen, da de få uger efter stemte for lovforslaget i folketingssalen.

Løkke beklager i en skriftlig kommentar til dagbladet Information, at brevet blev stemplet som fortroligt:

- Der er ikke noget fortroligt i brevenes indhold. Det har heller ikke været Statsministeriets hensigt at holde dem fortrolige.

Men beklagelsen er ikke nok for Enhedslisten, der kalder statsministeren i samråd.

Medlem af Udenrigspolitisk Nævn Nikolaj Villumsen (EL) vil blandt andet have svar på, i hvilket omfang Løkke selv var involveret i hemmeligholdelsen:

- Det undrer mig, at statsministeriet ikke tidligere er blevet opmærksom på det her. Hvis han virkelig mener, at det blot var en tilfældig fejl, hvorfor har det så taget så lang tid at få det frem?

- Det er grotesk, at vi står i en situation, hvor man tilbageholder så vigtige oplysninger for Folketinget. Og at man, når man så bliver spurgt direkte til det, svarer i øst og vest, siger Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

/ritzau/