Løkke skærper tonen: »Vi har ikke fået løst det her problem, og det gør mig bekymret«

Med »en mere markant« kurs over for parallelsamfund åbner Lars Løkke Rasmussen for særregler for ghettoområder. Samtidig beskyldte Løkke S-formand Mette Frederiksen for ansvarsløshed. »En mavesur statsminister,« lyder det fra S.

»Der er steder i Danmark, hvor der er slået et mentalt hul i danmarkskortet,« siger statsminister Lars Løkke RAsmussen om baggrunden for en mere markant kurs over for parallelsamfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var koldt. Det var mørkt. Det frøs til.«

Det var ikke kun vejret for knap et års siden, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mindede de omkring 1.700 fremmødte i DGI Huset i Vejle om, da han lørdag indledte sin tale ved Venstres landsmøde.

En månedlang politisk fastfrysning mellem Venstre som det eneste regeringsparti dengang og de øvrige blå partier truede med at udløse et folketingsvalg, og i timerne inden landsmødet i november sidste år sitrede luften med rygter, hvad der kunne ske. Det endte med en regeringsudvidelse med inddragelse af Liberal Alliance og de Konservative.

Denne weekend er vejret ikke stort bedre, men luften og stemningen i partiet er forandret.

I dagene op til landsmødet blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at afskaffe det udskældte produktivitetskrav for landets sygehuse, der gennem ca. 15 år har skullet øge deres produktion med to procent om året uden, at der er fulgt yderligere penge med.

Og fredag blev Venstre enig med sig selv om holdningen til et burkaforbud. Siden partiets sommergruppemøde i august har uenigheder om et burkaforbud splittet regeringspartiet, og især gennem de seneste uger har flere fremtrædende medlemmer af partiet offentligt diskuteret for og imod et forbud.

Beslutningen om at støtte et såkaldt maskeringsforbud skal også ses som et signal om en tydeligere strategi over for udlændinge, forklarer Lars Løkke Rasmussen. En strategi, der med Løkkes ord tydeligere end hidtil skal gå »på to ben«.

Vi skal være bedre til at tage imod udenlandsk arbejdskraft, betoner Løkke, og omvendt skal vi være endnu hårdere over for dem, »der ikke vil Danmark«.

Lars Løkke Rasmussen lancerer på den baggrund et »mere markant« opgør med parallelsamfund.

»Der er slået et mentalt hul i danmarkskortet«

Frem for mere generelle virkemidler som hidtil vil statsministeren gå målrettet til værks i de områder, hvor der eksisterer parallelsamfund.

»Når vi går hårdt til de muslimske friskoler, så kommer alle friskoler til at betale en pris for det. Når børnene skal sprogscreenes, så har det en konsekvens for alle børn. Jeg vil gerne gå meget mere præcist til værks, altså få identificeret nogle af de byområder, hvor problemet et særligt stort, så vi kan ibrugtage nogle værktøjer, der gælder målrettet,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren »elsker« det kommunale selvstyre, understreger han:

»Men der er også grænser for, hvor meget tålmodighed vi skal have med de kommuner, hvor vi ser de her problemer, hvis man ikke flytter sig nok.«

Derfor åbner Løkke Rasmussen for at stille særligt skærpede krav til bestemte skoler, der ligger i udsatte områder. Ligeledes kan den frie ret til at flytte ind i et udsat boligområde komme i spil.

»Pointen er den, at vi i 1788 ophævede stavnsbåndet, og der skal være fri flytteret, men skal der nu nødvendigvis være det alle steder? Pointen er, at der er steder i Danmark, hvor der er slået et mentalt hul i danmarkskortet,« siger han.

Direkte adspurgt om regeringen ønsker at tvangsflytte folk, svarer statsministeren:

»Jeg kan ikke komme det nærmere. Jeg kan bare se, at igennem generationer har vi ikke fået løst det her problem, og det martrer os. Og det gør mig bekymret på mange måder. Hvis ikke vi får knækket det her, så gambler vi i virkeligheden med den brede danske befolknings opbakning til en anden dansk værdi, nemlig at vi skal være et åbent og tolerant samfund.«

DF: Danmark vil lynhurtigt ændre karakter

Hos støttepartiet Dansk Folkeparti får en mere todelt strategi en lunken modtagelse. DF ønsker helt generelt et mindre åbent Danmark, understreger udlændingeordfører Martin Henriksen, uanset om de kommer for at arbejde eller ej.

»Ellers vil Danmark lynhurtigt ændrer karakter,« siger Martin Henriksen til Ritzau: »Når der er cirka 80.000 udlændinge, der får en opholdstilladelse om året, og der oveni er over 100.000 udlændinge, der får et visum til Danmark, så er der behov for gradvist at skrue ned for antallet, da vi ganske enkelt ikke kan følge med.«

I forvejen har regeringens nedsat et udvalg, der skal komme med konkrete bud på at løse problemer med parallelsamfund. Udvalget ledes af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og består desuden af udlændingeminister Inger Støjberg (V) samt justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Opgaven med at løse problemerne med parallelsamfund ligger i høj grad ude i kommunerne, understreger Lars Løkke Rasmussen som en optakt til kommunalvalget i november. For det er de enkelte kommunekasser, der i høj grad kan indløse gevinsten ved at få flyttet folk fra overførselsindkomster til arbejdsmarkedet.

Samtidig benyttede Lars Løkke Rasmussen landsmødet til et hårdt angreb på oppositionens leder, S-formand Mette Frederiksen.

Løkke Rasmussen anklagede Socialdemokratiet for at løbe fra ethvert politisk ansvar og for at være to forskellige størrelser, alt efter om partiet er i regering eller i opposition.

»I opposition kritiserer Socialdemokraterne vores skattelettelser. »Rødvinsreformen« det var deres nedladende betegnelse sidste gang. Men da først Mette Frederiksen kom i regering, så fik vores skattelettelser lov til at bestå. Og mere end det. For sammen med os i Venstre var hun med til at hæve topskattegrænsen og sænkede selskabsskatten,« sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale:

»Nu må I ikke misforstå mig: Jeg foretrækker at Socialdemokratiet er i opposition. Men jeg respekterer dem mere, når de sidder i regering.«

Hos Socialdemokratiet er politisk ordfører, Nicolai Wammen, afvisende over for angrebene fra statsministeren.«

»Det er en mavesur statsminister, som bruger sin kræfter på at skælde ud på Mette Frederiksen frem for at komme med visioner for at løse de udfordringer, Danmark står overfor. Det virker desperat på mig,« siger han.

Socialdemokratiet henviser til en opgørelse, der viser, at partiet er en del af 41 ud af 46 aftaler med regeringen.