Løkke skabte glæde på DF-kontoret: Det er et stort skridt

Dansk Folkepartis nyudnævnte retsordfører, Peter Kofod Poulsen, var en tilfreds mand, da det stod klart, at regeringen indfører midlertidig grænsekontrol. Det er skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok, lyder det dog.

Foto: Simon Læssøe. MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen.
Læs mere
Fold sammen

Kl. 12.03: På et pressemøde i Statsministeriet med integrationsminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pind og transportminister Hans Christian Schmidt ved sin side gør statsminister Lars Løkke Rasmussen det klart, at Danmark indfører midlertidig grænsekontrol på grænsen til Tyskland.

Et kvarter tidligere møder politiko.dk den netop nydunævnte retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen, på hans kontor i Provianthuset på Christiansborg, inden pressemødet går i gang.

For Dansk Folkeparti kan dagens pressemøde have afgørende betydning for, om partiets hedeste ønske om grænsekontrol bliver opfyldt.

Peter Kofod Poulsen er også fuldstændig klar i mælet: Der skal indføres grænsekontrol i Danmark, og gerne i en skrappere udgave, end den Sverige har indført per dags dato.

Foto: Simon Læssøe. MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen. Fold sammen
Læs mere

»Det pres, der er på Skandinavien lige nu, er meget hårdt. Landene omkring os lukker grænserne. Det efterlader Danmark med den mest skrabede grænsekontrol. Jeg har ikke lyst til at lurepasse og vente på, at vi får en ophobning af migranter i Danmark,« siger han.

Er der noget, Kofod Poulsen ikke kan lide, vil han ændre, lader man sig forstå.

Det førhen kedelige grå kontor er blevet udsmykket med malerier fra et beskyttet værksted i Haderslev Kommune, hvor retsordføreren selv kommer fra. Malerierne er malet af eksempelvis handicappede, der ikke er i stand til at træde ind på arbejdsmarkedet.

Kunsten er ikke »klassiske DF-malerier i guldrammer«, som Peter Kofod Poulsen selv betegner det.

»Jeg sagde til mig selv, inden jeg stillede op til Folketingsvalget, at hvis jeg blev valgt, skulle jeg købe det (kunsten red.). Og det blev jeg. Det er drøn flot,« siger han tilbagelænet i en stol midt i rummet.

Løkke: Den største krise i det her århundrede

Peter Kofod Poulsen læner sig frem mod tv’et, da Løkke træder ind til pressemødet, og klokken 12.03 står det klart, at regeringen indfører midlertidig grænsekontrol.

»Det er et stort skridt, og det er et skridt, der naturligvis skal ses på baggrund af den migrations- og flygtningekrise, som Europa står midt i. Den største og nok mest komplicerede krise i det her århundrede,« siger Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

Foto: Simon Læssøe. MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen. Fold sammen
Læs mere

Udmeldingen får et smil frem på læben hos Peter Kofod Poulsen:

»Det er et skridt i den rigtige retning i forhold til, at vi har brug for grænsekontrol. Så uanset hvordan man vender og drejer det, så er det et skridt i vores retning. Det er dejligt, når det politiske system lytter til, hvad vi har sagt. Jeg har ikke kunnet forstå, hvorfor det skulle tage så lang tid,« siger Peter Kofod Poulsen.

Efter Danmark blev en del af Schengen-samarbejdet i 2001, har det været et brud på reglerne at indføre permanent grænsekontrol. Men Dansk Folkeparti har som det eneste parti i Folketinget altid været fortaler for permanent grænsekontrol.

»Vi gik ind i Schengen med et løfte om, at de ydre grænser vil blive bevogtet. Nu står vi i en situation, hvor de ydre grænser er brudt sammen, og hvor man stadig fastholder, at der ikke er behov for grænsekontrol på de indre grænser, som vi nedlagde, netop fordi vi regnede med, at vi kunne nøjes med den ydre kontrol,« siger Peter Kofod Poulsen og fortsætter:

»Når den ydre kontrol ikke dur, bliver vi nødt til at have den indre kontrol op og køre, så vi kan passe på danskerne, og så vi kan sikre, at vi holder tilstrømningen af migranter i ro.«

Midlertidig grænsekontrol er ikke nok for DF

Kl. 12.09 gør Løkke det klart, at den midlertidige grænsekontrol, som Schengen-reglerne tillader i ekstraordinære situationer, vil vare i 10 dage, med mulighed for forlængelse, hvis regeringen finder det nødvendigt.

Kontrollen vil i første omgang bestå af stikprøver. Der er altså ikke tale om en fuld grænsekontrol, som Dansk Folkeparti ellers ønsker det.

Foto: Simon Læssøe. MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen. Fold sammen
Læs mere

»Det er den rigtige retning, men det er ikke nok. Det bedste havde været, hvis man havde en permanent kontrol ved grænsen i døgnets 24 timer. At man sikrede, at der var toldere og grænsepoliti,« siger Peter Kofod Poulsen.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen kommer beslutningen om grænsekontrol som en modreaktion på svenskernes grænsekontrol.

»Vi laver godt nok grænsekontrol, men i en form, hvor den fri bevægelighed for den almindelige dansker og tysker er i højsædet. Og hvor de unge mennesker, der eksempelvis studerer på den anden side, også fremadrettet kan tage bus og tog,« siger statsministeren.

Men selv om kontrollen frembringer et smil hos Peter Kofod Poulsen, er der samtidig en lille skuffelse at fornemme over, at kontrollen ikke er mere skrap.

»Jeg synes, det er mærkeligt, at man sætter den fri bevægelighed over hensynet til tryghed for danskerne og mulighed for at håndtere denne her situation,« siger Kofod Poulsen igen tilbagelænet i sin stol.

»Jeg er ikke tilfreds med resultatet endnu. Der er et stykke vej at gå, hvis man skal tage de skridt, der skal til for at passe godt på Danmark,« understreger han.

Under pressemødet har Kofod Poulsen i periodevis blikket rettet ned i sin telefon. Mellem jul og nytår overtog han hvervet som retsordfører for det største borgerlige parti efter en af partiets helt store profiler, gruppeformand Peter Skaarup, der har valgt at give stafetten videre.

Det giver travlhed, og som nyudnævnt retsordfører, men også som folketingsmedlem, kan det være svært at finde hoved og hale på den store arbejdsplads.

»Ved I, hvor DR holder til på Christiansborg?« spørger Kofod Poulsen, mens han haster videre til et nyt interview.