Løkke sætter hold med ti eks-ministre, fem kvinder og én mand udefra

Lars Løkke Rasmussen har søndag morgen præsenteret hele sit nye ministerhold på sin Facebook. Det tæller 16 ministre ud over ham selv, heraf fem kvinder - og en mand fra erhvervslivet.

Et par timer før Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) skal til Dronningen på Amalienborg for at præsentere sit nye ministerhold bestående udelukkende af partifæller, offentliggør han hele holdet på sin Facebook-profil.

»Regeringen er en mindretalsregering, som inviterer til bredt samarbejde i Folketinget. Vi er kun 17 (mod 20 indtil nu) og repræsenterer en god bredde i alder, geografi og køn,« skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook med henvisning til, at der under afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har været 20 ministerier.

Til gengæld er der færre kvinder: De fem kvindelige ministre, Løkke får på holdet, er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), udlændinge- integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), samt minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V).

»Vi er (desværre) en kvinde mindre end i den gamle regering, men til gengæld (og det er jeg glad for) tre ministre færre i alt. Og vi er i den grad klar til at trække i arbejdstøjet. Det bliver hårdt og arbejdsomt, men vi er klar til at tage fat under mottoet Sammen for fremtiden!,« skriver Lars Løkke Rasmussen.

På nogle af de tungere poster har han sat Claus Hjort Frederiksen (V) som finansminister, næstformand Kristian Jensen (V) som udenrigsminister og Søren Pind (V) som justitsminister.

Med en folketingsgruppe på 34 mandater blev der brug for at hive kræfter ind udefra til at dække ministerposter. Som forudsagt af politiske kommentatorer og andre iagttagere har Løkke også hevet nye kræfter ind i sin regering. Jørn Neergaard Larsen, der er afgående administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, bliver Venstre-regeringens nye beskæftigelsesminister.

To Venstre-politikere, der til gengæld ikke har fået ministerporteføljer i denne omgang, selvom de af flere kommentatorer blev spået gode chancer, er tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), der har været direktør i Landbrug & Fødevarer, før han gjorde politisk comeback, og tidligere skatteminister Peter Christensen (V), der til manges store overraskelse ikke opnåede genvalg.

Efter et møde med hele holdet i statsministeriet søndag morgen præsenterer Lars Løkke Rasmussen sin regering på Amalienborg klokken 10 og kan derefter kalde sig landets statsminister.