Løkke reagerer på dansk krise med EU

Statsministeren har i telefonen forsikret EUs top og den tyske forbundskansler om, at Danmark vil overholde Schengen-samarbejdet. Kommissionen truer Danmark mellem linjerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) griber nu ind i konflikten mellem Danmark og vores europæiske partnere i sagen om den omstridte, danske grænseaftale.

Forud for EU-topmødet i dag førte han i går samtaler med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, med EU-Kommissionsformand José Manuel Barroso og EUs præsident Herman Van Rompuy.

Tyskland har været hård kritiker af grænseaftalen. Om samtalen med Angela Merkel siger Lars Løkke:

»Jeg har jo ikke ringet for at få en blåstempling. Jeg har ringet for at orientere om indholdet af den danske aftale. Det er mit indtryk, at hendes vurdering – lige som min egen vurdering – er, at rigtigt implementeret, så er der ikke noget problem.«

Fik du en decideret velsignelse?

»Altså, hun er jo ikke nogen helgen. Jeg skal ikke velsignes. Det er ikke et religiøst univers, vi befinder os i.«

Kritik mellem linjerne

EU-Kommissionen har tidligere langet hårdt ud efter den danske grænseaftale, fordi det frygtes, at den er på kant med bl.a. Schengen-reglerne om åbne grænser. Selv om den danske grænsesag ikke er en del af den officielle dagsorden for topmødet, kritiserer EUs kommissionsformand José Manuel Barroso imellem linjerne fortsat Danmark. Det sker i et såkaldt »hyrdebrev« udsendt til EUs stats- og regeringschefer. Her skriver han, at EU-Kommissionen vil slå hårdt ned på lande, der forbryder sig imod Schengen.

Flere nyhedsmedier i Bruxelles skriver, at der er klar adresse til Danmark i Barrosos formuleringer om, at Kommissionen »ikke vil tøve« med at reagere imod ethvert tiltag, der kan true den frie bevægelighed inden for EU.

En central kilde i EU-Kommissionen siger om Barrosos bemærkning, at »Danmark nævnes af gode grunde ikke – ligesom andre lande heller ikke nævnes – men Danmark og den danske grænseaftale er med i betragtningen«.

»Jeg har ikke indtryk af, at det forholder sig sådan efter at have talt med både Barroso og Van Rompuy,« siger Lars Løkke Rasmussen:

»Vi er fuldgyldige tilhængere af Schengen, og vi kan se alle fordelene ved det. Nu laver vi så en opjusteret toldkontrol med fuld respekt for det. Det er ikke mit indtryk oven på de tre samtaler med Merkel, Van Rompuy og Barroso, at der er noget dansk »issue« (problem, red.) I øvrigt er vi i en god aftalt dialog med Kommissionen om, hvordan vores aftale kan implementeres, så den overholder vores forpligtelser.«

Frankrig vil have klare regler

Statsministeren deltager i topmødedrøftelserne i morgen, hvor Schengen er på dagsordenen. Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, presser på for at få klare regler, hvis lande udsættes for et voldsomt, pludseligt pres fra flygtninge. Regler som i yderste konsekvens kan føre til personkontrol ved grænserne. Dog ventes der ikke konkrete resultater af drøftelserne ved topmødet.

»Den diskussion, der skal være på mødet, handler om det franske ønske om at få mekanismer i Schengen, hvor man under særlige omstændigheder kan sætte Schengen ud af kraft,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Oprindeligt var topmødet planlagt til kun at foregå i morgen, men det er siden udvidet til to dage. Trods tummelen om den danske grænseaftale har statsministeren valgt at holde fast i at byde velkommen til sankthansaften på Marienborg. Dermed ankommer han forsinket til topmødet.

»Jeg registrerer ikke den tummel, du omtaler. Det samlede indtryk efter de tre samtaler med Barroso, Van Rompuy og Angela Merkel er, at der ikke er noget tummel i forhold til Danmark«.

I øvrigt understregede regeringen i går, at der kan gå to et halvt år, før de nye grænseanlæg vil blive taget i brug, og at hvert dansk skridt ved grænsen vil bliver vurderet af EU, før det tages.

Det fremgår af et notat fra Skatteministeriet, Justitsministeriet, Integrationsministeriet og Udenrigsministeriet, der blev offentliggjort i går.

Folketinget skulle i øvrigt i morgen have taget stilling til oppositionens forslag om at rulle planen om øget grænsekontrol tilbage. Men det er nu udskudt en uge, så Folketingets skatteudvalg kan nå at få 27 ubesvarede spørgsmål om sagen besvaret.