Løkke på samråd: Jeg har ligesom alle andre ret til et privatliv

Lars Løkke Rasmussen fastholder, at det er privat, hvem han spiser middag eller bruger sin fritid med.

Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen i samråd om statsministerens relation til kvotekonger onsdag den 31. januar 2018. ccc. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger på samråd onsdag, at han på et samråd i november gav »korrekte« og »fyldestgørende« oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger.

»Jeg vil gerne med det samme understrege, at det er min klare opfattelse, at de oplysninger, jeg gav på det pågældende samråd, var både korrekte og fyldestgørende,« siger Løkke i sin indledning på det velbesøgte samråd.

Statsministeren afviser samtidig igen, at han på nogen måde skulle være blevet påvirket i sit arbejde som statsminister af forholdet til en bestemt storfisker i Thyborøn.

»Jeg har ikke nogen relation, der på nogen måde er styrende for den måde, jeg tænker på. Eller som er styrende for regeringens fiskeripolitik,« siger Løkke og tilføjer:

»Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der har en relation til fiskere. Ligesom min relation ikke har betydning for min eller regeringens fiskeripolitik, ligeså overbevist er jeg om, at andre politikeres relationer til fiskere ikke har betydning for deres arbejde.«

Statsministeren er blevet indkaldt til et nyt samråd, efter Ekstra Bladet har afdækket, at han har modtaget et sommerhusophold til en værdi af 10.000 kroner i gave af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn.

Samtidig har Ekstra Bladet beskrevet, at John-Anker Hametner Larsen for nylig sammen med 11 andre storfiskere og fiskerivirksomheder har givet 190.004 kroner ud af i alt 372.829 indsamlede støttekroner til Løkkefonden.

Det er Lars Løkke Rasmussen, der har taget initiativ til fonden for hjælpe udsatte drenge. Men donationerne har ikke betydning for politikken på Christiansborg, siger Løkke:

»Jeg har relationer til rigtig, rigtig mange mennesker. Og nogle af dem har jeg, fordi de på den ene eller anden måde også er blevet involveret i fondens arbejde for drenge på kanten.«

»Det gælder den relation til den fisker, som vel er omdrejningspunktet for dagens samråd. Men det gælder også en række virksomheder og fagforeninger som Dansk Metal og 3F, som begge har støttet fonden.«

»Formodentlig fordi de ligesom jeg er optaget af, at for mange drenge havner på kanten af fællesskabet.«

Løkke afviser, at han burde have fortalt om sommerhusopholdet i det første samråd.

Samrådet dengang handlede ikke om Løkkes relationer til storfiskere, men om hvorfor han valgte at flytte fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen (V) til Karen Ellemann, fastslår Løkke:

»Jeg har givet korrekte og fyldestgørende oplysninger. Det er noget andet, end at de skulle være udtømmende.«

Lars Løkke Rasmussen: Jeg har ret til et privatliv

Har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fået andre gaver af de såkaldte kvotekonger end det sommerhusophold, som har været omtalt i Ekstra Bladet?

Har Lars Løkke Rasmussen deltaget i andre fester med storfiskere end Thyborøn-fiskeren John-Anker Hametners Larsens firmafest?

Det ville Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, vide på onsdagens samråd om statsministerens relation til de såkaldte kvotekonger.

Men det får hun ikke svar på. Spørgsmålene er ikke rimelige, siger Lars Løkke Rasmussen på samrådet:

Jeg forstår interessen. Og det ville på alle måder være rigtig let at svare. Men det er bare ikke i orden, at jeg skal gøre det. Jeg har ligesom alle andre ret til et privatliv.

»Hvem jeg spiser middag med, hvem jeg bruger min fritid med, det er et privat anliggende. «

»Det afgørende er, om jeg har relationer, der er styrende for min eller regeringens politik. Det kan jeg garantere, at jeg ikke har. Det er det afgørende,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren fastslår, at der ikke er krav på at få aktindsigt i eller oplysninger om private forhold. Det kan eksempelvis være fester, som Løkke deltager i som privatperson:

»Min hustru og jeg blev inviteret med (til John-Anker Hametners firmafest, red.). Jeg er ikke forpligtet til at føre liste over, hvilke aftenfester jeg eller Sólrun deltager i.«

»Når jeg optræder i min egenskab af statsminister, har vi en åbenhedsordning. Når jeg modtager gaver i min egenskab af statsminister, så har vi en åbenhedsordning. Men ligesom alle andre her har jeg ret til et privatliv,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, mener dog, at der kan være forhold i privatsfæren, som kan have offentlighedens interesse.

»Det er præcis det, der gør sig gældende her,« siger Nicolai Wammen.

Lars Løkke Rasmussen fastslår dog igen, at han ikke har haft relationer med såkaldte kvotekonger, der har været styrende for regeringens fiskeripolitik.

Derfor er deltagelsen i firmafesten og modtagelse af et sommerhusophold en del af privatlivets fred, mener han.

»Det er i overensstemmelse med de retningslinjer, som Folketinget har vedtaget. Det går jeg ud fra, at der er en fælles forståelse om. Ellers må man lave reglerne om,« siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau