Løkke overrasker med rokade: Esben Lunde får ny ministerpost

Ny miljø- og fødevareminister bliver Esben Lunde Larsen, og ny uddannelses- og forskningsminister bliver Ulla Tørnæs, oplyser statsministeren.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks nye miljø- og fødevareminister er fundet. Og det blev et overraskende valg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har mandag sat navn på sin nye minister, og det bliver Venstres nuværende uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen, der overtager posten efter Eva Kjer Hansen.

Samtidig bliver Ulla Tørnæs ny uddannelses- og forskningsminister, mens Venstres Morten Løkkegaard udtræder af Folketinget og afløser Tørnæs i Europa-Parlamentet.

Løkkegaard skal dermed tilbage til parlamentet, hvor han sad fra 2009 til 2014. Han blev valgt til Folketinget for Venstre ved valget i 2015 og har tidligere været journalist på både Jyllands-Posten og på TV Avisen.

Ny mand i Folketinget i stedet for Løkkegaard bliver Jakob Engel-Schmidt. Engel-Schmidt var fra sommeren 2013 til valget sidste år medlem af Folketinget for Venstre. Men vælgerne vragede den nu 32-årige Engel-Schmidt, og han har siden fungeret som direktør for de merkantile uddannelser på Niels Brock.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger ikke skjul på, at rokaden ikke markerer en festdag for regeringen og ham selv, da den kommer som følge af Eva Kjer Hansens exit.

»Det er med lidt blandede følelser jeg står i dag efter at have taget afsked med en meget, meget dygtig minister,« sagde Løkke, da han foran Amalienborg præsenterede de nye ministre for offentligheden.

»Det kan så ikke være anderledes. Derfor er jeg glad for at kunne præsentere den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen,« sagde Løkke.

Den manglende tillid

Miljøminister Eva Kjer Hansen trak sig lørdag formiddag, efter det stod klart, at de Konservative fortsat ikke havde tillid til hende som minister. Det selvom Løkke forud for weekenden havde meldt ud, at han stod last og brast med sin minister, og at sandsynligheden for et valg var større.

Eva Kjer Hansens beslutning om at trække sig kom efter en tumultarisk periode i dansk politik med landbrugspakken og tallene bag som det centrale omdrejningspunkt.

De Konservative mente ikke, at Eva Kjer Hansen havde givet korrekte oplysninger til Folketinget og offentligheden om den nye landbrugspakke, og sammen med de røde partier gjorde partiet det i sidste uge klart, at de ikke længere havde tillid til ministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forsøgte efter mistilliden at klinke skårene, da han indkaldte de blå partiledere til møde på Marienborg.

Her skulle de fire partiformænd forsøge at løse den borgerlige tillidskrise, forhandle om en tillægsaftale til den omstridte landsbrugspakke og drøfte miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) fremtid.

Men forhandlingerne rokkede ikke ved de Konservatives manglende tillid til Eva Kjer Hansen.

Lørdag morgen lød meldingen fra K-formand Søren Pape Poulsen:

»Vi har fortsat ikke tillid til ministeren - ligesom et flertal af Folketinget. Der er ingen tvivl om, at vi fortsat støtter statsministeren og Venstre-regningen, men ikke miljø- og fødevareministeren - ej heller på en anden ministerpost, som nogle har været spekuleret i. Ender det med et folketingsvalg, vil det alene være Lars Løkke Rasmussens beslutning og ansvar.«

Kort efter meldte Eva Kjer Hansen, at hun ville trække sig fra posten.

På Twitter byder den konservative formand den nye minister velkommen på posten.

Der vil være overdragelsesforretninger i Miljø- og Fødevareministeriet klokken 14.30 og klokken 15.30 i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Tidslinje over kvælstofsagen - klik på pilene eller træk i billedet: