Løkke opgiver smal Venstre-regering: Vil have Liberal Alliance og de Konservative med

Lars Løkke Rasmussen ønsker en borgerlig, liberal trekløverregering med deltagelse af Liberal Alliance og de Konservative.

Venstre startede lørdag formiddag den 19. november deres landsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses formanden, statsminister Lars Løkke Rasmussen med sin beretning på talerstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var noget af en nyhed, Lars Løkke Rasmussen (V) kom med i sin landsmødetale til de delegerede på Venstres landsmøde.

Statsministeren vil nemlig invitere Liberal Alliance og de Konservative med i en borgerlig, liberal trekløverregering.

Det sagde han lørdag formiddag under sin tale ved Venstres landsmøde i Herning.

Dermed kan regeringen være på vej til at blive udvidet med flere partier.

»Vi bliver nødt til at gribe det politiske arbejde anderledes an. Vi har et ansvar for at lede og samle det borgerlige Danmark. Vi har brug for en stærkere Venstre-ledet regering, der favner en større del af vores parlamentariske grundlag,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

»På den baggrund har jeg startet en proces for at udvide regeringen,« sagde Løkke.

Det er de kuldsejlede 2025-forhandlinger, der har fået Lars Løkke Rasmussen til iværksætte sin nye strategi, siger han.

»Der er nok nogen, der vil sige, at så er vi kørt fast, så er det slut. Men så kender man mig dårligt. Og så kender man Venstre dårligt. Jeg lægger mig ikke ned,« sagde Løkke og høstede formiddagens største bifald i Herning Kongrescenter.

Vi skal udviske røde linjer og ultimative krav

Statsministeren sagde, at han har fortalt de andre borgerlige partiledere om sine hensigter.

Der er ifølge statsministeren ikke givet nogen løfter eller afvisninger i forhold til den politik, der skal danne grundlag for den kommende regering.

Regeringsforhandlingerne indledes i statsministerens embedsbolig Marienborg nord for København på mandag, når Venstres landsmøde er slut.

For Lars Løkke Rasmussen er det vigtigt, at Venstre og han selv skal stå i spidsen for en regering, der kan føre borgerlig, liberal politik, sagde han i sin tale.

»Kære Venstre-folk. Vi skal gribe mulighederne for at udvikle Danmark. Vi skal udviske røde linjer og ultimative krav og erstatte det med realisme, så vi og det borgerlige Danmark kan leve op til den tillid, vælgerne har givet os,« sagde statsministeren.

»Ingen kan jo få det helt, som man vil, men en trekløverregering vil have mange fordele. Det vil give et mere stabilt forhandlingsklima på Christiansborg,« sagde han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Regeringen har landet vigtige aftaler i denne uge

Meldingen kommer, efter at regeringen i denne uge har fået finansloven og vigtige aftaler om PSO-afgiften og ejendomsvurderinger på plads. Dermed har man brudt måneders fastlåste stillinger i blå blok.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har dog indtil videre fastholdt, at han vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver lettet med fem procentpoint inden nytår. Så det afgørende opgør i blå blok venter i de kommende uger.

Det kan nu - måske - blive løst med en omdannelse af regeringen.

»Det var en stor og vanskelig opgave, vi tog på os sidste år efter folketingsvalget. Derfor kan vi være stolte over de mange gode resultater for Danmark. Men det er ikke noget, vi bare kan tage æren for. I politik - som i andre af livets forhold - er det sådan, at man løser opgaverne i fællesskab,« sagde Lars Løkke i begyndelsen af talen.

»Der er skabt fremdrift og resultater, og der er også skabt noget gensidig tillid, som hidtil har manglet. Forståelsen for hinandens positioner er vokset. Selv om det er gode aftaler, vi har lavet, er de langt fra gode nok til at indfri vores ambitioner,« sagde Løkke og fortsatte:

»Der er nogen, der siger, at politik er det muliges kunst. Det kan der måske være noget om. Men for mig handler det også om at gøre det umulige muligt,« sagde Løkke.

Lars Løkke Rasmussen sagde også, at han allerede har ført drøftelser med både Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen og også Kristian Thulesen Dahl om muligheden for en trekløverregering.

Forhandlingerne om en ny regeringskonstruktion begynder mandag på Marienborg.